До 175-річчя художника та громадського діяча Івана Рашевського

25 січня 2024 р. у Чернігівському історичному музеї ім. В.В. Тарновського відбулась Музейна зустріч до 175-річчя від дня народження відомого художника, громадського діяча та директора Музею українських старожитностей імені В.В. Тарновського Івана Григоровича Рашевського (1849–1921).

Серед представників свого роду Іван Григорович був однією з найпомітніших постатей, поєднавши собі різнобічні здібності як у професійній так і громадській діяльності: юрист, художник, музикант, артист-декламатор. Останні десять років свого життя І. Рашевський був директором Музею українських старожитностей імені В.В. Тарновського.  Саме на цей факт  звернула увагу старша наукова співробітниця музею Світлана Половнікова під час ювілейного заходу. Іван Рашевський ніколи не був байдужим до історії –  передавав до чернігівських музеїв сімейні реліквії, любив історичні сюжети в живопису та літературі. На жаль, більшість творів майстра загинули під час Другої світової війни. 

Творчій спадщині художника, що нині зберігається в Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана, присвятила свій виступ старша наукова співробітниця цього закладу Олександра Острякова, яка розповіла про картини І.Г. Рашевського у музейному зібранні.  Презентацію доповнили оригінальні твори художника “Хліб насущний” (1906 р.) та портрет відомого вченого-економіста В.Є. Варзара (1917 р.) з фондів Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського. Портрет В. Варзара став надбанням завдяки старшій науковій співробітниці Людмилі Олексіївні Майбороді (1948–2022), яка випадково натрапила на нього в селі Великі Осняки Чернігівського району. Там свого часу знаходилася художня майстерня митця, приміщення якої не зберіглося.

Присутні на ювілейному заході дізналися багато цікавих фактів  з життя та творчості Івана Григоровича Рашевського.

Старший науковий співробітник Світлана Половнікова