День пам’яті Героїв Крут

30 січня 2024 року у до 106-ї річниці бою під Крутами у Чернігівському історичному музеї ім. В.В. Тарновського відбулася Музейна зустріч, яка була присвячена визначним подіям в історії України – Дню пам’яті Героїв Крут та проголошенню Акту Злуки у 1919 році.

В кінці 1917 року розпочався наступ більшовицьких військ проти Української Центральної Ради. Військові дії відбувались за основні залізничні вузли. Для оборони станції Крути було відправлено декілька сот юнаків з 1-ї української військової школи ім. Б.Хмельницького, київських університетів, 2-ї Київської гімназії, загін вільного козацтва під керівництвом двох десятків старшин. Проти них виступило кількатисячне більшовицьке військо, добре озброєне і підготовлене. Бій закінчився поразкою студентів, але дав можливість затримати на декілька днів більшовицькі війська на підступах до Києва. Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності в боротьбі за незалежну Україну.

9 січня 1918 року Центральна Рада своїм Четвертим Універсалом проголосила Українську Народну Республіку самостійною, незалежною, вільною державою українського народу. 1 грудня 1918 року у Фастові представники ЗУНР підписали з членами Директорії УНР передвступний договір про подальше об’єднання двох республік в єдину державу.

3 січня 1919 року Українська Національна Рада ЗУНР ратифікувала його і направила делегацію для ведення переговорів з урядом УНР, а 22 січня 1919 року Директорія УНР видала універсал, що проголосив створення єдиної і незалежної УНР. У той же день в урочистій обстановці про це було оголошено на Софійській площі Києва.

Зустріч була організована і проведена старшим науковим співробітником Світланою Сергєєвою та науковим співробітником Віктором Негодою. На неї завітали студенти Пенітенціарної академії України.