Я вам цей борг ніколи не залишу

11 січня 2024 р. у Чернігівському історичному музеї ім. В.В. Тарновського відбулось відкриття виставки «Я вам цей борг ніколи не залишу…». Виставка – про війну в реальному часі, створена під час війни, яка триває. Виставка – про трагедію і подвиг, злочин і милосердя.

20 лютого 2014 року російська армія вдерлась в Україну, окупацією Криму почалась російсько-українська війна. У квітні російські війська перетнули східний кордон України і захопили частину Донецької та Луганської областей. Через вісім років росія  почала повномасштабне вторгнення в Україну.

24 лютого 2022 року вся Україна прокинулась від звуків вибухів: ракетами обстрілювали українські міста і села; з півдня, сходу і півночі наступали війська рф. Для кожного мешканця України, і Чернігівщини зокрема, настав час переживання «своєї війни», набуття досвіду виживання у ХХІ ст. Свідомість не сприймала дійсність за реальність. «Такого не може бути…»

На Чернігівщину колони ворожої техніки заходили через Сеньківку і Грем’яч, наступали з території Сумщини. Біля обласного центру Збройні сили України зупинили ворога. Чернігів опинився в облозі. Населені пункти навколо міста почасти були окуповані й з них обстрілювали Чернігів; почасти – перебували на лінії перехресного вогню. Саме тому приміські громади зазнали великих втрат серед цивільних, значних руйнувань інфраструктури, мінування великих територій.

Активна фаза бойових дій на Чернігівщині тривали 42 дні й фактично завершилась 6 квітня 2022 року, коли було встановлено контроль над чернігівською ділянкою державного кордону України.

Пропонована експозиція присвячена подіям повномасштабної  війни у Киїнській, Киселівській та Новобілоуській територіальних громадах. У фокусі виставки – історії людей, які опинились у кривавому вирі війни, яким випало зберегти людяність у нелюдських умовах. Тематично виставка складається з двох розділів: 1) військові злочини рф проти українського народу; 2) життя цивільних в умовах повномасштабної війни, стратегії виживання.

Мета виставкового проекту – зберегти правдиву картину війни. Тому ми намагались зібрати свідчення якомога більшої кількості респондентів. В експозиції представлені: оригінальні предмети, документи, фото, спогади, щоденники, за допомогою яких презентуємо страшні реалії російської агресії. Матеріали для виставки були зібрані під час музейних збиральницьких експедицій.

З вступним словом на відкритті нової тимчасової експозиції виступив в.о. директора музею Максим Блакитний. Куратори проекту: Леся Світловська і Світлана Землянська розповіли про роботу над створенням виставки. Заступник директора Сергій Лаєвський назвав загиблих Захисників України, уродженців громад. Аудиторія вшанувала їх пам’ять хвилиною мовчання. На заході виступили: голова Чернігівської районної ради Тетяна Кузнецова-Молодчая та заступниця начальника управління культури та туризму Чернігівської міської ради Катерина Литвин. Також, виступили представники громад: Андрій Головач – голова Киїнської ОТГ, Алла Мироненко – директорка Киселівського ліцею та Юлія Іллєнко – директорка комунального закладу «Центр культурних послуг» Новобілоуської сільської ради. Про відновлення роботи ТОВ «Ютекс Україна» розповів Микола Стельмах – виконуючий обов’язки директора підприємства (підприємство розміщувалось у с. Шестовиця, 28 лютого 2022 р. було зруйноване).

Музей висловлює вдячність за допомогу у роботі над проектом: адміністраціям громад, Головному Управлінню ДСНС у Чернігівській області, Управлінню культури та туризму Чернігівської міської ради та нашим респондентам.

Завідуюча науково-експозиційним відділом Леся Світловська