Шевченківський тиждень у Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського

22 травня в Україні – день поховання Тараса Шевченка. Зазвичай у цей день відбуваються мистецькі заходи, а до пам’ятників Кобзарю несуть квіти. З 1981 року проводиться Шевченківське літературно-мистецьке свято “В сім’ї вольній новій”, яке 20 травня 2015 року, вже у статусі міжнародного, вдруге завітало на Чернігівщину.

3В обласному академічному українському музично-драматичному театрі імені Т.Г. Шевченка відбувся форум з виступами письменників, керівників області та артистів. У театральному фойє були розгорнуті виставки. Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського представив свій виставковий доробок – “Чернігівські дороги Кобзаря”. Проект був створений на основі підготовленого музеєм путівника “Шляхами Тараса Шевченка. Чернігівщина”, який побачив світ у 2013 році і став першим у серії українських шевченківських путівників.

Виставка складається з 16 планшетів, які розповідають про перебування Тараса Шевченка у населених пунктах області в її сучасних адміністративних межах. Окремий – присвячений Чернігівському історичному музею імені В.В. Тарновського, у зібранні якого маємо: два автографи Т.Г. Шевченка – в альбомі “Качанівка” та на “Кобзарі”, подарованому художнику Григорію Честахівському, барельєф з хреста на Чернечій горі, відлитий 1883 р. за проектом та коштом Василя Тарновського, автопортрет Шевченка, перемальований Пантелеймоном Кулішем. На карті області позначені шевченківські місця та жалобний шлях останньої Тарасової дороги.

2Учасники свята дуже уважно оглядали музейну експозицію, а багато з них фотографували її. До слів подяки музейним працівникам додалися подарунки від Сергія Гальченка – заступника директора Інституту літератури імені Т.Г. Шевченка НАН України. Того дня музейна Шевченкіана збагатилася “Кобзарем” “у камуфляжі” (К., 2015), “Малою книжкою (захалявною)” (К., 2014) та “Кобзарем” 1840 р.” (факсиміле, К., 2014). Остання книжка в оригіналі, до-речі, належала Данилу Мордовцеву і зберігалася в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського.

6Вдруге виставка “Чернігівські дороги Кобзаря” розгорнулася 22 травня біля пам’ятника Тарасові Шевченку на чернігівському Валу. Учасники покладання квітів і пересічні чернігівці та гості міста завдяки експозиції мали можливість долучитися до Тарасових мандрів рідним краєм.

Письменники ж, які з’їхалися на Чернігівщину з усіх куточків України та з поза її меж, на час свята оселилися в Седнєві, де їх гостинно приймали в “Садибі родини Лизогубів” – філії Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського.