Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського на VI Відкритому фестивалі слов’янської культури та бойових єдиноборств “Київська Русь”

17 серпня 2013 року Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського в рамках VІ Відкритого фестивалю традиційної слов’янської культури та бойових єдиноборств “Київська Русь” демонстрував у Любечі виставку “Священні реліквії. Культова металопластика та гаптування із зібрання Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського”. Її спрямованість і добір музейних предметів визначалися тематикою цьогорічного фестивалю, присвяченого 1025-річчю хрещення Київської Русі, бралася до уваги також та обставина, що експозиція створювалася у кам’яниці П. Полуботка – споруді кінця 17 – початку 18 ст.

P1310438Перший розділ виставки давав відвідувачам можливість ознайомитися з предметів християнського культу 10–13 століть. Найбільшу зацікавленість викликали: хрести-енколпіони, серед яких був представлений і доволі рідкісний тип – так званий “Борисоглібський” енколпіон, іконки (одна них була знайдена якраз у Любечі), ручна кадильниця-кацея тощо.

P1310435Друга частина експозиції розповідала про мистецтво вишивки металевими нитками – гаптування, якою прикрашалися тканини, що використовувалися під час богослужінь, як-от: воздухи, покрівці, пелени, а також вбрання священиків: фелони, єпитрахилі, палиці. Хронологічно вона охоплювала пам’ятки 17 – початку 19 століть. Вишукана вишивка, виконана у монастирських майстернях, викликала щире захоплення відвідувачів. Експонувалися витвори майстринь київських Вознесенського та Флорівського монастирів, чернігівського П’ятницького, ніжинського Введенського. З огляду на місце експонування для виставки були дібрані й речі з образом любечанина преподобного Антонія Печерського.

Численні відвідувачі виставки дякували науковим співробітникам музею В.В. Зайченко та Є.С. Іванову за ґрунтовну і водночас емоційну розповідь про експонати, задавали питання, спілкувалися з музейниками.