У Чернігові пройшов семінар з музейної безпеки

24–25 лютого 2015 року на базі Чернігівського обласного художнього музею імені Григорія Галагана фахівцями Чернігівського історичного музею імені В. В. Тарновського був організований та проведений семінар-тренінг “Безпека музейних колекцій і культурної спадщини у надзвичайних ситуаціях”.

Його основна мета, запропонована Міжнародною організацією ІCСROM –сприяння збереженню державної частини Музейного фонду України у надзвичайних ситуаціях, пов’язаних, передусім, зі збройними конфліктами, терактами та стихійними лихами.

IMG_3163Це вже другий семінар з даної тематики, який пройшов у Чернігові. На цей раз його учасниками стали керівники відділів, фондові та наукові співробітники, реставратори з музеїв Чернігова і Славутича (Чернігівський обласний художній музей імені Григорія Галагана, Національний архітектурно-історичний заповідник “Чернігів стародавній”, Чернігівський історичний музей імені В. В. Тарновського, Літературно-меморіальний музей-заповідник М. М. Коцюбинського, Краєзнавчий музей м. Славутич).

IMG_3106Тренінг, насамперед, був спрямований на поглиблення теоретичних знань, оволодівання практичним досвідом застосування комплексних профілактичних заходів, вміння оперативного прийняття рішень в умовах надзвичайної ситуації. Окрема увага була приділена методиці Гаеля де Гішена з облаштування фондосховищ.

Кульмінацією навчання стало закріплення отриманих теоретичних знань на практиці. Учасникам запропонували взяти участь у симуляції порятунку експонатів із зруйнованого приміщення та переміщення їх до безпечного тимчасового фондосховища.

Надалі співробітники Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського проведуть подібні семінари-тренінги для музеїв Чернігівської області.