Презентація двотомника «Чернігів у вогні»

4 квітня 2024 року у Чернігівському обласному історичному музеї імені В.В. Тарновського була напрочуд тепла, зворушлива та хвилююча атмосфера. Адже саме на початку квітня 2022 року російська орда ганебно втекла з Придесення. Чернігівці – вже переможці, адже героїчно відстояли своє місто у лютій битві з нелюдами.

Тож у другу річницю повного краху російського наступу на місто-герой Чернігів в музеї презентували двотомник «Чернігів у вогні» (спільний проект газети «Чернігівщина» та ОК «Північ»), співавтори якого Сергій Дзюба, Марія Пучинець, Віталій Назаренко та Григорій Войток і консультанти – полковники ЗСУ Валентин Буряченко та Вадим Мисник об’єктивно, яскраво описали ці події, увічнивши безсмертні подвиги наших бійців, волонтерів, медиків, рятувальників та мешканців, які самовіддано допомагали ЗСУ.

Презентацію організувала старший науковий співробітник музею імені Василя Тарновського Людмила Трикашна. А відкрив цю імпрезу виконувач обов’язків директора музею Максим Блакитний, котрий високо оцінив таку важливу і талановиту роботу колективу газети «Чернігівщина» – двотомник «Чернігів у вогні».

Редактор обласної газети «Чернігівщина», відомий український поет, прозаїк, журналіст, перекладач Сергій Дзюба, який усю російську блокаду та шалені ворожі обстріли провів у рідному місті, цікаво розповів про роботу над книжками «Чернігів у вогні» і щиро подякував захисникам Чернігова та всім, хто зараз, у такі нелегкі часи, звитяжно працює на благо України, для нашої Перемоги, активно допомагаючи ЗСУ.

Щирі овації пролунали у залі героям оборони Чернігова та героям книг, які завітали на цю пам’ятну зустріч. Чудово виступили підполковник поліції Олег Флюгерт, який захищав Чернігів, наші мужні лікарі обласної лікарні – завідувач хірургічного відділення Станіслав Коваленко та завідувач відділення торакальної хірургії Олег Лузан (котрі в надзвичайно складних умовах, під обстрілами ворогів, провели велику кількість успішних операцій і врятували багатьох важкопоранених бійців та жителів Чернігова). Високо оцінили учасники презентації і діяльність генерального директора обласної лікарні Андрія Жиденка.

Дуже тепло та трепетно відбулася зустріч із добровольцями Євгеном Смагою й Ігорем Бистревським – кожен із них втратив ногу на війні, однак ці відважні люди зовсім не шкодують про свій патріотичний вчинок. Обидва активно займаються спортом і мріють ще довго та щасливо жити у вільній, квітучій Україні.

Популярні співачки, лікарі, улюбленці Чернігова Інна і Тетяна Чабан прекрасно виконали пісні «Закінчиться війна» (слова Сергія Дзюби, музика Петра Лойтри), «Пісня про Чернігів» (слова Олени Терещенко, Сергія Дзюби, музика Петра Лойтри) та «Моїй Україні» (слова і музика Тетяни Чабан).

Презентація завершилася, а тепер чекатимемо третю книжку «Чернігів у вогні», над якою зараз працюють газета «Чернігівщина та ОК «Північ».  

Журналіст Микола Тищенко