Прапор Чернігова: відгомін історії

27 березня 1623 року Чернігів за привілеєм короля Речі Посполитої Сигізмунда III отримав Магдебурзьке право, а отже і свій прапор. Як він виглядав можна почитати тут. А от чому він тепер не такий, розповім як один із учасників тих подій.

26 червня 2008 року Чернігівська міська рада визнала міський конкурс «Прапор територіальної громади м. Чернігова» таким, що відбувся і затвердила запропонований конкурсним комітетом проект прапора територіальної громади Чернігова.

Цьому рішенню передувало наступне. 3 жовтня 2006 року у залі Чернігівської міської ради відбулося громадське обговорення проектів прапора Чернігова. Участь у ньому взяли і співробітники Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського. Старший науковий співробітник музею кандидат історичних наук, член Українського Геральдичного Товариства Ігор Ситий зробив ґрунтовну доповідь про історію міського прапора і показав його реконструкцію, виконану авторським колективом – Ігор Ситий, художниця Людмила Посьмашна та історика доктор історичних наук, професор Сергій Леп’явко на підставі опису Опанаса Шафонського.

25 квітня 2007 року рішенням Чернігівської міської ради від був оголошений конкурс «Прапор територіальної громади м. Чернігова», який мав тривати з 1 травня до 1 вересня 2007 року, затверджене його положення та склад конкурсного комітету на чолі із секретарем міської ради Віталієм Гольцем (голова) та начальником управління культури міської ради Олегом Васютою (заступник голови). На своє перше засідання конкурсний комітет зібрався 23 січня 2008 року. Були розглянуті конкурсні роботи, і, після декількох етапів відбору, визначені два проекти: авторського колективу (І. Ситий, Л. Посьмашна, С. Леп’явко) та Бориса Дєдова. Оскільки жоден із них не набрав необхідної кількості голосів, прийняли рішення направити обидва проекти на розгляд Служби нагород та геральдики Секретаріату Президента України. Управління культури міської ради мало підготувати відповідне подання за підписом міського голови.

15 травня 2008 року конкурсний комітет знову зібрався на своє засідання, на якому О.Васюта оголосив, що Комісія державних нагород та геральдики при Президентові України 2 квітня 2008 року із зауваженнями погодила варіант, запропонований Б. Дєдовим. Комітет доопрацював прапор і затвердив результат конкурсу.

Згодом, я звернувся до члена Комісії – кандидата історичних наук, голови Українського Геральдичного Товариства Андрія Гречила за роз’ясненням, чому був обраний саме цей варіант. Пан Андрій відповів, що Комісія розглядала один проект, оскільки до неї був направлений тільки один проект.

Тобто, знехтувавши рішенням конкурсного комітету, міська рада про лобіювала варіант Б. Дєдова.

Ось так, замість історичного прапора, Чернігів отримав той прапор, який є сьогодні.

Не скажу, що він поганий, але Чернігів, на мою думку, заслуговує мати й історичний прапор.

Директор музею Сергій Лаєвський