Кінотеатру Щорса – 75!

2Кожен житель Чернігова, прогулюючись Красною площею, не може не звернути увагу на монументальну споруду з білими колонами біля входу та яскравими плакатами, що запрошують завітати “на вогник”. Багато хто згадує, як у дитинстві із захопленням та непереборним бажанням намагався потрапити до зали, вигадуючи найрізноманітніші способи, аби не платити за вхід. Мова йде не просто про театр, а про цілий кінотеатр – Кінотеатр імені Щорса.

10 серпня 2014 р. найстарішому діючому кінотеатру міста виповнилося 75 років. Вік – поважний, а історія його створення та становлення є достатньо цікавою і маловідомою. А чи виникали у вас питання: “Що саме я знаю про кінотеатр?”: “Як він будувався?”, “Хто автор проекту?”, “Скільки коштував проект?”, “Який перший кінофільм був показаний?”, “Чи є двійники нашого кінотеатру в Україні?”. А у нас виникли, як і бажання поділилися віднайденими відповідями.

30 вересня у Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відбулися музейні зустрічі, присвячені 75-річчю Кінотеатру імені Щорса, які викликали жвавий інтерес, насамперед у молоді. Ще не почався захід, а вільних місць уже не було.

Старший науковий співробітник музею Світлана Сергєєва одразу захопила увагу присутніх розповіддю про будівництво кінотеатру, вразила даними про кількість відвідувачів протягом перших років роботи, з сумом згадала про воєнне лихоліття та руйнування, докладно зупинилася на післявоєнній відбудові та функціонуванні кінотеатру аж до наших днів. IMG_0937Ця розповідь чергувалася з показом невеличкого кінофільму, підготовленого старшим науковим співробітником музею Миколою Горохом. Перед глядачами промайнули фотографії кінотеатру різних років, обрамлені музичним супроводом, а також фрагменти кінофільмів, які у різні роки демонструвалися на екрані: “Вершники”, реж. І. Савченко (1939), “Щорс”, реж. О. Довженко (1939), “Бережись автомобиля”, реж. Е. Рязанов (1966).

Надзвичайну цікавість присутніх викликало живе спілкування з гостями – працівниками Комунального підприємства “Чернігівкіно” та співробітниками кінотеатру імені Шорса Олександром Мельником, Мариною Ковальчук та Тетяною Мішук.

Можна з упевненістю стверджувати, що захід вдався, а Чернігівський історичний музей імені В. В. Тарновського як завжди радий прийняти у себе цікавих особистостей та поділитися з мешканцями Чернігова і його гостями цікавими фактами з історії міста над Десною, в тому числі й про Кінотеатр імені Щорса.