Життя віддане науці

10 квітня 2024 року в Чернігівському обласному історичному музеї ім. В.В.Тарновського пройшла музейна зустріч, присвячена вшануванню пам’яті Коваленка Володимира Петровича, якому у цей день мало б виповнитися 70 років. На захід зібралось понад півсотні його друзів, колег, учнів та знайомих. Багато з них поділились спогадами про Володимира Петровича, про його роботу, проєкти та відкриття.

Коваленко Володимир Петрович народився 10 квітня 1954 року в містечку Семенівка Чернігівської області. З 1962 року та до останніх днів жив в Чернігові. Зі шкільних років захоплювався історією та археологією, в 1969 року вперше брав участь в археологічних дослідженнях. Закінчив історичний факультет Чернігівського державного педагогічного інституту ім. Т.Г.Шевченка, де згодом працював викладачем, доцентом та завідувачем кафедри. Але його першим місцем роботи був Чернігівський історичний музей. Саме тут він працював з 2015 року до останнього свого дня. Він пішов з життя 23 жовтня 2016 року у віці 62 років. За роки професійної діяльності Володимир Петрович керував десятками археологічних експедицій на теренах рідної Чернігівщини, проводив дослідження в Новгороді-Сіверському, Любечі, Чернігові, Шестовиці, Батурині та в інших місцях. Був консультантом масштабних реконструкцій цитаделі Батурина, започаткував Міжнародну літню польову школу молодих археологів, Міжнародну студентську наукову археологічну конференцію. В.Коваленко був автором понад 500 наукових праць, мав безліч нагород, серед яких орден «За заслуги» ІІІ ступеня та відзнака Верховної ради України. Вже посмертно, за поданням музею, за особливі заслуги в сфері вивчення історії міста присвоєно звання «Почесного громадянина міста Чернігова».

В Чернігові та за його межами Володимира Коваленка добре знали як археолога, вченого, історика, викладача та популяризатора історії Чернігівщини. Він був дуже яскравою, харизматичною, розумною, цікавою, відкритою та життєрадісною людиною, і саме таким він і залишається у спогадах тих, хто знав його за життя.

Старший науковий співробітник,

кандидат історичних наук Ольга Гейда