До другої річниці оборони Чернігівщини

До другої річниці оборони Чернігівщини співробітниками Чернігівського обласного історичного музею ім. В.В.Тарновського та його філії «Військово-історичний музей» було проведено низку заходів до яких долучилися ветерани бойових дій, здобувачі освіти, громадськість міста, мешканці навколишніх населених пунктів.

Так, ще 6 та 13 березня завідувач філії Михайло Жирохов провів відкриту лекцію «Оборона Чернігова, 24.02.2022 – 02.04.2022», в якій виклав власне бачення подій навколо оборони міста.

Також була започаткована серія зустрічей з бійцями окремих бойових підрозділів, що брали участь в обороні обласного центру. Так, 29 березня згадали про 21-й окремий стрілецький батальйон ЗСУ (взяли участь боєць підрозділу доктор історичних наук, професор Сергій Леп`явко та ветерани), 11 квітня – розповіли про 119-ту бригаду територіальної оборони ЗСУ (був запрошений прес-секретар бригади майор Сергій Калініченко). Старший лейтенант Ярослав Лузан розповів колективу музею про свої враження та участь в захисті Чернігова.

2 квітня відбулась музейна зустріч «Історії незламних. Лукашівка». Цей населений пункт, що знаходився на шляху до повного оточення Чернігова, захищали його бійці 58 мотопіхотної бригади, 21 окремого стрілецького батальйону та 1 окремої танкової бригади (організатори заходу – завідуюча відділом Леся Світловська та старший науковий співробітник Світлана Землянська). Того ж дня в етері «Українське радіо-Чернігів» вийшла передача «Оборона Чернігівщини в 2022 році: правда і міфи» (спікер – Михайло Жирохов), а 4 квітня в стінах музею пройшла презентація двотомника «Чернігів у вогні» та зустріч з авторським колективом, героями нарисів (організатор – старший науковий співробітник Людмила Трикашна). 

І проміжним акордом стала відкрита лекція для здобувачів освіти Чернігівського обласного наукового ліцею, яку провів Михайло Жирохов.

Варто сказати, що робота з систематизації фактів, збирання експонатів та свідчень очевидців носить в музеї системний характер, організація і проведення подібних заходів будуть продовжені і в подальшому.

Завідувач філії Михайло Жирохов