Герої бою під Крутами

27 січня 2023 року у до 105-ї річниці бою під Крутами у Чернігівському історичному музеї ім. В.В.Тарновського відбулася Музейна зустріч, яка була присвячена цій доленосній події в історії України.

В кінці 1917 року розпочався наступ більшовицьких військ проти Української Центральної Ради. Військові дії відбувались за основні залізничні вузли. Для оборони станції Крути було відправлено декілька сот юнаків з 1-ї української військової школи ім. Б.Хмельницького, київських університетів, 2-ї Київської гімназії, загін вільного козацтва під керівництвом двох десятків старшин. Проти них виступило кількатисячне більшовицьке військо, добре озброєне і підготовлене. Бій закінчився поразкою студентів, але дав можливість затримати на декілька днів більшовицькі війська на підступах до Києва.

Зустріч була організована і проведена спільно із Північно-Східним міжрегіональним відділом Українського інституту національної пам’яті. Співробітник цієї установи, кандидат історичних наук Сергій Горобець розповів про події, які передували бою, його важливе політичне, військове і символічне значення.

Науковий співробітник Військово-історичного музею – філії Чернігівського історичного музею ім. В.В.Тарновського Віктор Негода детально розказав про сам хід бою, про те, які позиції займали українські війська та загони окупантів. Командиром українських частин у бою під Крутами був Аверкій Гончаренко, який народився на території колишнього Варвинського району Чернігівської області.

Також присутні могли почути про вшанування пам’яті Героїв бою під Крутами, яке розпочалося ще за часів Української революції, згодом у Західній Україні в 20-30-х роках ХХ ст., серед представників українських емігрантів, а з 90-х років – на території Незалежної України.

 

Науковий співробітник музею Віктор Негода