В пам’ять про Аркадія Казку

А. КазкаВ ці вересневі дні виповнилося 125 років від дня народження Аркадія Васильовича Казки, уродженця містечка Седнів під Черніговом, поета, перекладача, вчителя, громадянина, люблячого сина своєї рідної землі. Життя поета трагічно обірвалось в Одеській в’язниці, куди він потрапив 23 жовтня 1929 року, після арешту у справі, сфабрикованої в застінках НКВС антирадянської організації «Спілки визволення України».

На жаль, ані за життя, ані довгий час по смерті, його творчість, викладацька і громадська діяльність не знали належного пошанування. Лише за останні 25 років ситуація почала змінюватися на краще: про Аркадія Казку з’явились статті, наукові дослідження, документальна повість, видані твори, оприлюднені обставини справи поета.

IMG_407324 вересня 2015 року в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського пройшли «Музейні зустрічі», присвячені пам’яті митця. Поспілкуватися з чернігівськими краєзнавцями, студентами Навчального-наукового Інституту історії, етнології та правознавства ім. О.М.Лазаревського Чернігівського національного педуніверситету ім. Т.Г.Шевченка до музею завітали нащадки поета – внучаті племінники: седнівський краєзнавець Михайло Михайлович Байдаков та викладач музики Чернігівської школи мистецтв Жанна Євгенівна Сапон, які з великим задоволенням розповіли, як повертається пам’ять про Аркадія Казку в наш час. Знавець життя і творчості поета Ервін Міден – асистент кафедри інституту історії розповів про трагічну долю молодшого сина А. Казки – поета та музиканта Антоніна, з великим натхненням та проникливістю прочитав вірш митця.

P1390128Завершив зустріч невеликий концерт гітарної музики, який для присутніх влаштували юні гітаристи ансамблю «Соняшники» під керівництвом викладача Чернігівської музичної школи № 1 Оксани Старицької, яка також походить з родини Аркадія Васильовича Казки.

Завдячуючи кропіткій роботі науковців, видавців, родичів поета, подібним зустрічам, відомості про життя і творчість Аркадія Казки стають надбанням широких кіл небайдужих до своєї історії, мистецтва, поезії українців.