Відкриття виставки “Перший директор. В.Я. Радченко”

15–16 жовтня 2013 р. у Чернігівськомy історичному музеї імені В.В. Тарновського відбулися заходи з нагоди відкриття виставки «Перший директор. В.Я. Радченко» (до 100-річчя від дня народження першого директора Чернігівського «Хімволокна»).

В’ячеслав Якович Радченко народився 28 вересня 1913 р. в м. Шостка Чернігівської губернії (нині Сумської області). Після закінчення Шосткинського хіміко-технологічного технікуму з 1933 р. працював на першому в країні Клинському заводі хімічного волокна (Московська область). Учасник Великої Вітчизняної війни 1941–1945 років. З травня 1942 р. по жовтень 1945 р. – заступник командира 58-го гвардійського артилерійського полку 32-ї гвардійської стрілецької дивізії 2-ї гвардійської армії. Нагороджений багатьма орденами і медалями.

З 1956 р. його життя пов’язане з Черніговом, з будівництвом і становленням чернігівського велетня хімічної промисловості: у 1956–1969 роках – В. Радченко, директор Чернігівського заводу синтетичного волокна. За роки його директорства створено міцну соціальну базу підприємства: побудовано 33 житлових будинки, робітничі гуртожитки, Палац культури, піонерський табір та інше. Брав активну участь у громадському житті міста. Зокрема, кошти підприємства були спрямовані на побудову обласної лікарні. В.Я. Радченко домігся відкриття в Чернігові політехнічного інституту (нині – Технологічний університет), запровадження тролейбусного сполучення, інше.

У вересні 2012 р. міський Палац культури – колишній хіміків – отримав ім’я В.Я. Радченка, про що на його будівлі встановили пам’ятну дошку.

04На виставці експонується понад 70 предметів, пов’язаних з життям і діяльністю В’ячеслава Яковича. А саме: фотографії, бойові ордени і медалі, відзнаки за трудові досягнення, дипломи, копії документів, прапори соцзмагань хімічного підприємства.

Зі спогадами, щирими словами вдячності і глибокої поваги про першого директора виступили ветерани підприємства:

Макей Юрій Феодосійович, заслужений працівник промисловості УРСР, нагороджений Почесною грамотою Президії Верховної ради УРСР, колишній головний механік виробничого об’єднання «Хімволокно». Пропрацював на підприємстві 42 роки, з серпня 1959 року. Був серед тих робітників заводу, які отримали першу капронову нитку;

Вареник Анатолій Іванович, працював на заводі з 1961 по 2001 р. В останні роки був заступником генерального директора з персоналу, побуту і режиму;

Кузнецов Герард Олексійович, ветеран, почесний громадянин Чернігова, з 1960 по 1972 р. працював на підприємстві;

Петрова Валентина Микитівна, працювала на дослідному виробництві, згодом, секретарем Чернігівської обласної ради профспілок. Нині, очолює чернігівський міський клуб «Ветеран»;

Ємець Радмир Микитович, один з перших комсомольських секретарів «Хімволокна»;

Головльова Світлана Микитівна, одна з будівельників, які споруджували завод.

02На відкриття виставки завітали: колеги В’ячеслава Яковича і ветерани підприємства «Хімволокна», студенти Чернігівського національного технологічного університету та Чернігівського промислово-економічного коледжу Київського національного університету технологій та дизайну.

Виставка буде працювати до кінця 2013 р.