Видатний криміналіст Олександр Кістяківський

190 років тому, 26 березня 1833 року народився Олександр Федорович Кістяківський – український вчений, криміналіст та історик права, професор Київського університету.

Він зібрав, систематизував і видав у 1879 році український кодекс «Права, за якими судиться малоросійський народ», 1743 року, оригінальний список якого зберігається у Чернігівському історичному музеї ім. В.В.Тарновського.

Його брат, Володимир, академік, розробив плівкову теорію корозії. Син, Ігор Кістяківський, юрист, займав посади державного секретаря та міністра внутрішніх справ в уряді гетьмана Павла Скоропадського (1918 рік). Батько Олександра, Федор Омелянович, закінчив Чернігівську духовну семінарію, взяв шлюб з Іриною Есманською, донькою місцевого священика і став правити у Миколаївській церкві Городища, Сосницького повіту, Чернігівської губернії.

Це була багатодітна родина. Братами та сестрами Олександра були Меланія, Михайло, Федір, Василь та Павло. У Музеї зберігається листування вченого з Олександром Ханенком, у якому зокрема йдеться про друкування кодексу та опрацюванням теми Магдебурзького права в Україні. У Городищі зберіглися могили батьків Олександра Кістяківського, а от Миколаївська церква кілька років тому була перевезена до Музею української архітектури в Пирогові.

 

Старший науковий співробітник музею,

кандидат історичних наук Ігор Ситий