Святитель Феодосій Чернігівський

7 вересня 2021 року в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відбулось відкриття виставки до 125-річчя канонізації святителя Феодосія Углицького, архієпископа Чернігівського.

Окремі документи, пов’язані з Ф. Углицьким, його особисті речі зберігалися на початку ХХ ст. у музеї Чернігівської губернської вченої архівної комісії та Архієрейському будинку на території Троїцько-Іллінського монастиря. Згодом, з резиденції чернігівського архієрея вони потрапили до Чернігівського єпархіального давньосховища. Частина цих унікальних предметів і донині знаходиться у Чернігівському історичному музеї ім. В.В. Тарновського.

До Чернігова Феодосій Углицький переїхав у 1688 році, коли прийняв під своє управління Свято-Успенський Єлецький монастир. З цього часу він стає найближчим помічником чернігівського архієпископа Лазаря Барановича в управлінні єпархіальними справами. Останній розуміючи високі духовні якості ігумена Феодосія бачив його своїм наступником на древній Чернігівській кафедрі.

11 вересня 1692 року він був висвячений у сан архієпископа. Святитель проявив себе як невтомний помічник престарілого та слабкого здоров’ям архієпископа Лазаря, який помер 3 вересня 1693 року. Прийнявши в самостійне управління Чернігівську єпархію святитель Феодосій показав себе досвідченим, мудрим та справедливим духовним й адміністративним керівником.

Відійшов у вічність святитель Феодосій 5 лютого 1696 року. Похований він був в Борисоглібськом кафедральному соборі, де його мощі перебуваючи 200 років у сирій печері залишились нетлінними. Вже в найближчий час після смерті архієпископа Феодосія його почали шанувати як святого. Найважливішою причиною цього були багаточисельні чудеса, що відбувались після молитви до святителя.

Канонізація святителя Феодосія відбулася 9 вересня 1896 року. Значення цієї події для Чернігова та Чернігівської губернії важко переоцінити. Підготовка до святкування проводилась на найвищому рівні, місто готувалось до прийому гостей. На канонізацію до Чернігова приїхало багато державних і громадських діячів, безліч духовенства та паломників. Торжества розпочались 5 вересня і продовжувались до 10 вересня. В ці дні чернігівці стали учасниками рідкісного й величного православного торжества.

На відкритті виставки, її автор, науковий співробітник музею,  кандидат богослов’я Мирослав Май-Борода розповів гостям про представлені грамоти, видані святителем Феодосієм Углицьким, власноручно написаний лист до військового товариша пана Івана Забіли 1691року,  його облачення – сакос (кінця XVII ст.) та експонати пов’язані з святковими урочистостями з нагоди канонізації святителя, що зберігаються у  музеї.

Також в день відкриття виставки старший науковий співробітник, кандидат історичних наук Ігор Ситий розповів про значення символів на гербі Углицьких та історію печатки чернігівських архієреїв, а завідуюча науково-освітнім відділом  Наталя Самохіна розповіла про те, як місто готувалось до торжеств з нагоди канонізації і прийняття чисельних гостей.

Виставка працюватиме протягом вересня.