Ніч у музеї

З 18 по 21 травня 2017 року Чернігівський історичний музей імені В.В.Тарновського вже в шостий раз долучився до Міжнародної акції «Ніч у музеї», яка цього річ проходила під гаслом «Музеї і суперечлива історія: розповідаючи про замовчуване».

У музеї і його філіях були розроблені відповідні програми святкових урочистостей.

Історичний музей

Перед приміщенням історичної експозиції оркестр духових інструментів чернігівського музичного училища імені Л.М.Ревуцького виконав музичні композиції світової і української класики.

Були підготовлені і відкриті міні-виставки: «Європейські колекції музею», «Чернігів 100 років тому: місто очима француза» (світлини М.Шамбона).

Друзі музею могли побачити скарб, який у квітні цього року знайшли учні чернігівської школи №24. Їм, до речі, за таку цінну знахідку дістався річний абонемент на відвідування музею.

Майстер-клас з реконструкції традиційного жіночого убору “Від вінка до очіпка” від творчої майстерні “Куделя” провели – член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Ольга Костюченко і Віра Ібрямова-Сиворакша. Молодіжний клуб практичної історії «Князь Чорний» показав майстер-клас з володіння зброєю часів Київської Русі, плетіння тесьми. Було представлено «Середньовічне жіноче рукоділля» дизайнера жіночих капелюшків Валентини Свистун.

Вперше були показані відреставровані експонати з музейного зібрання: меч Х ст. з с.Шестовиця (і його історична реконструкція), ятаган причорноморського типу, персидська двобічна сокира ХVІІ ст., шолом-моріон.

Представниць прекрасної статі зацікавили реконструкції суконь ХVІІІ–ХІХ – вершина моди Старого Світу, які були зроблені Київським університетом технологій і дизайну.

Відвідувачі могли побачити і насолодитися запальним виступом грузинського ансамблю “Іберика” (м.Київ). Солісти – Діана Чхаідзе і Георгій Ананидзе. Магічну гру на музичних інструментах виконали – Владислав Косачев (вірменський дудук) та Леонід Бивалькевич.

Працювала школа європейських мов від Центру іноземних мов «Лондон». На музейному подвір’ї розгорнула свою діяльність служба порятунку «SOS». Різні смаколики підготувала «Львівська майстерня шоколаду» і «Банда вкуса».

Акція проходила за підтримки польського, армянського, азербайджанського і німецького національно-культурних товариств. Завершився захід казковою пісочною анімацією від Маргарити Таішевої.

Військово-історичний музей

Була презентована міні-виставка «Зброя Японії» з колекції музею.

Цивільний корпус «Азов» демонстрував макети стрілецької зброї і надав можливість дітлахам її розбирати та збирати. Також, були показані засоби першої медичної допомоги.

Дуже емоційно було проведено майстер-клас з мистецтва орігамі. Відбувся виступ членів історико-археологічного клубу з військових змагань (стрільба з лука, вправи з шаблями).

Одночасно відбувався показ фільмів з військової історії України і історії Японії. Відвідувачі також могли оглянути експозиції та інші виставки.

«Садиба родини Лизогубів»

Тут музейники провели Свято вишиванки, дворянський обід, різні конкурси, квест “Чарівна Садиба”. Лекторій Чернігівського історичного музею ім.В.В.Тарновського “Дорогами рідного краю”, який прямував за маршрутом “Чернігів-Великий Листвен-Седнів-Чернігів” також завітав до Седнева і ознайомив його учасників із Шевченківськими місцями. Седнівський вокальний ансамбль “Берегиня” зустрічав гостей піснями.

ММК партизанської слави «Лісоград»

Гостей співробітники музею пригощали «партизанським кулішем». Було продемонстровано документальну стрічку про боротьбу партизан з німецькою контррозвідкою. Дітлахи брали участь у квесті.

http://newch.tv/news/news/item?id=4559