У Військово-історичному музеї вшанували 25-ту річницю виведення радянських військ з Афганістану

11 лютого 2014 року у приміщенні військово-історичного музею – відділі Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського відкрилася виставка “За мирне небо і чисті зорі”, присвячена 25-річчю виведення військ колишнього СРСР з Афганістану. Цього ж дня в музеї презентувалася книга воїна-афганця, завідуючого кафедрою етнології та краєзнавчо-туристичної роботи, кандидата історичних наук Юрія Русанова “В пасти Панджшера”.

DSC_9575

Ці події привели до музею чимало чернігівців та гостей міста, серед яких: ветерани афганської війни, очолювані головою Чернігівського обласного відділення УСВА Станіславом Віхровим, рідні та близькі чернігівців, що загинули виконуючи свій інтернаціональний обов’язок – Світлана Шаповал, Валентина Вереня, Надія Облісова, Марк Камський, студенти і викладачі Інституту історії, етнології та правознавства ім. О.М. Лазаревського, представники ветеранських організацій міста, яких очолює Ірина Четвертак, вихованці Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою, працівники музеїв, бібліотек, засобів масової інформації.

Під час церемонії відкриття виставки учасники заходу вшанували воїнів, які загинули та померли від поранень хвилиною мовчання і в пам’ять про них голова обласного комітету сімей загиблих військовослужбовців в Афганістані при Чернігівському обласному відділенні УСВА Лариса Кожар та командир 682-го мотострілецького полку Петро Суман (Білорусь) запалили свічки. Поруч з ними книги журналіста та письменника Якова Ковальця “Боль и память” та “Помните нас”, в яких згадані імена 118-ти чернігівців.

P1320853Виставка є продовженням постійної музейної експозиції, де представлені матеріали наших земляків, що віддали своє життя, вірні воїнській присязі. В ній експонуються численні фотографії, що зображують бойові та трудові будні воїнів, нагороди Івана Вялька та подяки, які вручалися від командування та вдячного афганського народу, агітаційні листівки та газети тих часів, військова форма та особисті речі учасників бойових дій, моделі військової техніки, яка була на озброєнні радянської армії. А починається виставка картою Афганістану та двома фотографіями-символами: палацу Аміна, зі штурму якого й почалася війна та військової колони 40-ї армії на мосту Термез-Хайратон, що покидала назавжди Афганістан.

IMG_8603

Окрему частину експозиції складають матеріали про створення громадського руху ветеранів, які об’єдналися в Українську спілку воїнів-афганців та поточні справи Чернігівського обласного і міського відділень.

Багато хто з офіцерів продовжували нести свою службу, а відтак долучилися й до миротворчих операцій під егідою ООН. Зокрема, представлений комплекс підполковника Сергій Шаповалова, який встиг побувати в Косово, Сьєра-Леоне та Ліберії.

DSC_9620

На виставці представлені як експонати Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського, так і реліквії, люб’язно надані учасниками тих подій, зокрема, Сергієм Шегедою, Олександром Слєсаренком, Анатолієм Кирилюком, Йосипом Мітеровим, Юрієм Русановим, Яковом Ковальцем.

Не менш зворушливою за відкриття виставки була презентація книги “В пасти Панджшера”. Лекційна зала музею не могла вмістити всіх бажаючих. У виконанні студента Чернігівського інституту історії, етнології та правознавства ім. О.М. Лазаревського Олексія Гаркуна пролунала пісня “Пам’ять”, а на екрані можна було побачити уривки із хроніки афганської війни, документальних та художніх фільмів.

У своїх виступах воїни-афганці: командир 682-го мотострілецького полку, полковник у відставці Петро Суман, командир розвідроти Андрій Певцов поділилися спогадами про військову операцію у ПанджшерDSC_9640ській ущелині, яка 1984 року стала найбільш кривавою за всю 10-ти річну війну. Зі своїми спогадами про бойові будні Афганської війни та враженнями про книгу виступили заступник чернігівського міського голови Станіслав Віхров, Йосип Мітеров та Андрій Іллінський. Учасники презентації жваво обговорювали книгу, а час непомітно спливав.

Виставка “За мирне небо і чисті зорі”, яку можна буде побачити під час урочистостей 14 лютого в обласному академічному українському музично-драматичному театрі, працюватиме у військово-історичному музеї до середини березня.