Чернігівські печатки з Радомишльського музею

Нещодавно фонди Радомишльського народного краєзнавчого музею поповнилися кількома печатками і серед них двома, що безпосередньо стосуються Чернігівщини. На наш запит колеги люб’язно надіслали фото артефактів.

Кругла бронзова печатка містить напис по колу “ * ЧЕРНІГОВСЬКИЙ ПОВІТОВИЙ СТАРОСТА”, по центру –  тризуб, обабіч якого літери “У”, “Д” (“Українська Держава”). Ручка втрачена. Звертає на себе українська мова у написі та правильне зображення герба, що має вигляд плетінки. Друга печатка восьмикутна, бронзова з написом “ИНСПЕКТОРЪ ЧЕРНИГОВСКОЙ ГУБЕРНСКОЙ ДЕРЖАВНОЙ ВАРТЫ”. Ручка втрачена. Обидва артефакти відносяться до періоду правління П. Скоропадського (квітень–грудень 1918 р.).

Печатка “ЧЕРНІГОВСЬКИЙ ПОВІТОВИЙ СТАРОСТА” та її дзеркальне відображення

Печатка “ИНСПЕКТОРЪ ЧЕРНИГОВСКОЙ ГУБЕРНСКОЙ ДЕРЖАВНОЙ ВАРТЫ” та її дзеркальне відображення

У травні 1918 р. була створена Державна варта на яку були покладені функції поліції. Проіснувала вона до січня 1919 р. Підпорядковувалася Варта старостам губерній, повітів, а керували нею відповідно інспектор та начальник. Отже маємо блок печаток. Нагадаємо, що у збірці Чернігівського обласного історичного музею зберігається матриця Прилуцької повітової варти. Повернемося до мови написів. Один російськомовний інший, як зазначено, український але з помилкою у слові “ЧЕРНІГОВСЬКИЙ”, де замість “О” повинно бути “І”. Пояснення цієї помилки та російська мова однієї з легенд очевидна. Це наслідки багатовікової русіфікаторської політики царату, від якої як показують сучасні події позбутися зовсім нелегко. Подарувала ці печатки Радомишльському музею приватна особа. Географія знахідки свідчить про шлях евакуації представників чи представника чернігівської влади, коли у січні 1919 р. Чернігів захопили більшовики і треба було рятуватися на Правобережжі, прихопивши документи, печатки…

Старший науковий співробітник музею,

кандидат історичних наук Ігор Ситий