Художник Михайло Прокопюк

17 травня 2023 року напередодні Міжнародного дня музеїв у Чернігівському історичному музеї імені В. В. Тарновського відкрилася виставка «Забуті імена: сторінки життя і творчості художника Михайла Прокопюка (1926-2001)».

Михайло Севастянович Прокопюк, наш земляк, народився 13 листопада 1926 року в селі Суличівка, що на Ріпкинщині. Непересічна особистість, своєрідний і самобутній художник, член Національної спілки художників України, є одним із значних постатей в мистецькому житті Чернігова другої половини ХХ сторіччя. Повнота обдарування художника розкривається в його пейзажах. Духовна єдність з рідною землею – це дар, схожий на талант, який мав митець. Обравши об’єктом зображення невибагливі мотиви природи, зміг  побачити невимовну красу рідного краю і силою живопису викликати незабутні рефлексії.

Портрети художника характеризуються розмаїттям прийомів і знахідок. Він прагнув передати неповторну індивідуальність моделей. Викликає цікавість його автопортрет, в якому помітне прагнення до самоаналізу і розкриття внутрішнього світу. На виставці експонується останній незавершений твір митця ікона «Ісус з двунадесятими святами».

Свій творчий слід художник залишив у співпраці з Чернігівським історичним музеєм, про що свідчать спеціально написані його монументальне полотно «Перша борозна» та копії портретів учасників франко-російської війни 1812 р., наших земляків Андрія Глебова та Василя Костянецького.

Крім живопису його вподобаннями була робота з деревом. Він власноручно виготовив більшість рам до своїх картин, шахи, в які полюбляв грати з своїми колегами-художниками, скрипку, на якій чудово грав класичні твори Баха.

Життя художника складалося непросто, доля не була прихильна до нього. Змалечку під час голодомору він втратив двох сестер і найріднішу людину – матір та особливо трагічним був кінець життя художника. Після тілесних травм, нанесених невідомими і несвоєчасній медичній допомозі, відбулося погіршення здоров’я і 29 грудня 2001 року він відійшов у вічність.

На виставці експонуються 29 робіт, з них: 20 пейзажів, 5 портретів, автопортрет та три ікони. Виставка буде працювати до вересня 2023 року.

Завідувачка науково-методичного відділу музею

Валентина Луцька