У Військово-історичному музеї відкрилася виставка присвячена Юрію Збанацькому

3 січня 2014 р. у Військово-історичному музеї – відділі Чернігівського історичного музею ім. В.В.Тарновського відкрилася нова виставка з циклу “Пам’ять” – “І подвиг на папері оживав”. Вона присвячена нашому землякові, письменнику, командиру партизанського з’єднання ім. Щорса Герою Радянського Союзу, лауреату Національної премії України імені Тараса Шевченка Юрію Олефіровичу Збанацькому.

431px-Юрій_ЗбанацькийЮ.О. Збанацький народився 1 січня 1914 р. у с. Борсуків Остерського повіту (тепер – Козелецького району). Після здобуття освіти вчителював, завідував Остерським районним відділом народної освіти, працював редактором районної газети.

У роки Великої Вітчизняної війни Ю. Збанацький перебував у ворожому тилу на території нашої області. Після втечі з концтабору в 1942 р. він організував партизанський загін ім. Щорса, який діяв у межиріччі Дніпра і Десни. Згодом, у серпні 1943 р., на базі партизанського загону було створене однойменне партизанське з’єднання.

За героїзм і мужність, проявлені у боротьбі з ворогом, Юрій Олефірович був нагороджений орденами та медалями, а в 1944 р. – високим званням Героя Радянського Союзу. Після війни він викладав літературу в Київському педагогічному інституті, де очолював філологічний факультет.

P1320728

Активною літературною діяльністю почав займатися з 1944 р. Ю.О. Збанацький автор статей та оповідань, повістей та романів, п’єс. За його сценаріями на кіностудії імені О.П. Довженка знято ряд фільмів. У 1970 р. за роман “Хвилі” (1967) отримав Національну премію України імені Тараса Шевченка. Помер Ю. Збанацький 25 квітня 1994 р. Похований у Києві.

На виставці представлені фотознімки періоду Великої Вітчизняної війни, грамоти, дипломи, книга з автографом, особисті речі Ю. Збанацького, які після його смерті передала до Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського музею удова письменника Ольга Хрисанфівна.

Виставка буде діяти до кінця січня 2014 р.