Урочистості у “Лісограді”

Вже вкотре в Музейно-меморіальному комплексі партизанської слави «Лісоград» – філії Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського було вшановуно пам’ять партизанів Чернігівщини. 21 вересня в селі Єліно Сновського району біля братської могили партизанів і воїнів, що розташована поблизу Музею історії партизанського руху на Чернігівщині, зібралися ветерани Другої світової війни, школярі, мешканці району, представники громадськості і влади для перепоховання останків невідомого солдата. Нажаль встановити прізвище бійця не вдалося, відомо лише, що це військовослужбовець 117 стрілецької дивізії, 28 стрілецького корпусу, 21-ї армії Брянського фронту, який загинув на початку вересня 1941 року в жорстоких боях, що точилися на території району.

Надалі гості і учасники заходів переїхали до «Лісограду» над яким, під час виконання Державного гімну було урочисто піднято Прапор України.

Святковий концерт був підготовлений силами Сновського районного будинку культури. Так, молодь виконала патріотичні українські пісні і танцювальні номери. Хвилиною мовчання були вшановані бійці, партизани, мирні мешканці, борці за волю України. Для хлопців і дівчат Сновської гімназії було проведено дитячо-юнацьку військово-патріотичну гру «Сокіл».

Всі охочі мали змогу написати листи воїнам в зону АТО з партизанського Лісограду та скуштувати лікувальний напій за рецептом партизан.

Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського цього року розгорнув оновлену виставку з серії «Свідки минулого», створену на основі матеріалів пошукових досліджень території «Лісограду» та Сновського району. Експозиція складалася з побутових речей часів війни, фрагментів озброєння та військового реманенту, уламків зброї тощо. Всі ці артефакти були зібрані старшим науковим співробітником філії Денисом Дроздом.

Розповідаючи присутнім про історію партизанського руху на Чернігівщині часів Другої світової війни було продемонстровано пересувну виставку «Йшли у похід партизани».

На завершення свята його учасники могли поласувати партизанським кулішем.