Українська революція 1917–1921 років

Тема Української революції 1917–1921 років належить до пріоритетних напрямів науково-дослідної діяльності Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського. Наукові зібрання, присвячені цьому короткому у часовому вимірі, але надзвичайно насиченому подіями, що кардинально змінили історію України, а отже й Чернігівщини, музей розпочав у 2009 році й у збірнику наукових праць “Скарбниця української культури” (вип. 12, 13, 16) оприлюднив матеріали перших трьох конференцій.

30 березня 2017 р. у Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відбулася Четверта наукова конференція “Чернігівщина і чернігівці часів Української революції 1917–1921 років”. У її роботі взяли участь науковці Українського інституту національної пам’яті, Навчально-наукового інституту історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка, Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій, Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського, музею імені В.В. Тарновського, Менського районного краєзнавчого музею імені В.Ф. Покотила, Сновського історичного музею, краєзнавці.

Було виголошено 11 з 15 заявлених доповідей, які торкалися широкого спектру проблематики подій у хронологічних рамках від Української Народної Республіки, Української Держави гетьмана Скоропадського, Директорії УНР, денікінської окупації до встановлення влади більшовиків. Вони стосувалися створення і діяльності в 1917 р. у Чернігові філії Українського Національного Союзу, міської міліції, видання газети духовенства і мирян “Черниговский вестник”; організації загонів Вільного козацтва в 1917–1918, діям панцерних потягів у 1918–1919, діяльності губернського революційного трибуналу у 1919–1921 роках на території Чернігівщини; історії окремих адміністративних одиниць, як-от: сучасного Менського району та міста Сновськ; долі чернігівця, полковника армії УНР у 1917–1919 роках, П. Ганжі, хоча біографічний аспект був присутній майже в усіх повідомленнях; історіографії питання. Крім інформації, оприлюдненої доповідачами, учасники конференції обговорили нову експозицію Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського “Чернігівщина часів Української революції 1917–1921 років”, у презентації якої взяли участь.

Тексти наданих доповідей і повідомлень будуть надруковані у черговому номері музейного збірника.

Результати наукового досліджень історії краю першої чверті ХХ ст. музей і надалі планує що два роки розглядати у колі істориків і краєзнавців.