Україна. Шлях до Соборності

22 січня 2019 року в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського до 100-річчя Дня Соборності України відбулося відкриття пересувної виставки «Україна. Шлях до Соборності».

Перша світова війна в Європі призвела до соціально-національних революцій і падіння імперій, активізувала національно-визвольні змагання українського народу, боротьбу за здобуття своєї держави.

Українська національна революція розпочалася у березні 1917 року. Був сформований законодавчий орган влади – Українська Центральна Рада. 7 листопада 1917 року на території південно-західних губерній колишньої Російської імперії, населеної переважно українцями, постала Українська Народна Республіка (УНР) – українська держава зі столицею в Києві.

Поразка Австро-Угорщини у Першій світовій війні сприяла посиленню національно-визвольного руху в Західній Україні. 18 жовтня 1918 року у Львові українські політичні діячі Східної Галичини й Буковини створили Українську Національну Раду, яка озвучила прагнення  всіх західноукраїнських земель об’єднатися в єдину державу. 13 листопада 1918 року Українська Національна Рада проголосила створення Західноукраїнської Народної Республік (ЗУНР), яка об’єднала заселені українцями території Галичини, Буковини й Закарпаття.

Українська Національна рада ЗУНР  3 січня 1919 року одностайно прийняла ухвалу про об’єднання з Українською Народною Республікою, в якій зокрема зазначалося: «Українська Національна рада, виконуючи право на самовизначення українського народу, проголошує торжественно з’єднання ЗУНР і УНР в одну одноцільну суверенну республіку».

Акт про об’єднання УНР й ЗУНР в одну державу – Акт злуки українських земель був проголошений 22 січня 1919 р. на Софійському майдані в Києві.

Виставку створила старший науковий співробітник музею Світлана Сергєєва. Дизайн макету зробила Людмила Посьмашна.