Творчий слід в музеї

13 листопада 2021 року випонюється 95 років від дня народження чернігівського художника Михайла Прокопюка.

Михайло Севастянович Прокопюк (13.11.1926, с. Суличівка, Чернігівська область – 2001,  Чернігів) – художник, учасник Другої світової війни, випускник Харківського художнього училища (1958), член Спілки художників СРСР з 1971 року. Твори експонувалися на союзних, республіканських, обласних та персональних виставках. Зберігаються в музеях України та приватних колекціях.

Колись, вітаючись з відомим чернігівським художником, ми назвали його метром, у відповідь він, посміхаючись сказав: “Ні, я тільки пів метра”. Невисокий на зріст, з густим хвилястим волоссям, виразними допитливими очима –  це Михайло Прокопюк.  Творча співпраця митця з Чернігівським історичним музеєм розпочалася 1966 року, коли музей придбав його твір “Арешт Тараса Шевченка на переправі через Дніпро”, написаний до ювілею Великого Кобзаря.

1978 року  музей отримав нове приміщення на Валу. Тоді була створена творча група митців для побудови  нової  експозиції  на чолі з київським художником Юрієм Кисличенком, до її складу увійшли і чернігівці.

Михайло Севастянович розпочав роботу над картиною “Перша борозна” про появу на селі трактора – подію неординарну для його мешканців. Полотно вийшло урочисто-романтичним. Цікаво, що позували для картини і науковці музею Марія Лук’яненко та Вікторія Солонікова. Згодом внаслідок реекспозиції  цієї зали  з додаванням нових тем полотно   довелося зняти і передати на зберігання до фондів.

Варто відзначити копітку роботу майстра над копіями з портретів початку ХIХ століття бойових генералів, уродженців Чернігівщини Василя Костенецького та Андрія Глєбова, які відзначилися у битвах  часів франко-російської війни. Нині вони прикрашають один із музейних залів.

Художника надихала історія та сучасність нашого міста, архітектура, мальовничі околиці, які відтворив фахівець, не залишали байдужими глядачів. Багато його творів знаходяться у приватних колекціях – їх дарували друзям, купували на згадку, від’їжджаючи в інші краї. Сподіваємося з нагоди 95-річчя від дня народження митця спільно з Чернігівською обласною організацією  Національної Спілки художників України показати твори, що мають у своїх зібраннях чернігівці, в тому числі і музейники.

Старший науковий співробітник музею,

заслужений працівник культури України Світлана Половнікова

Михайло Прокопюк. Чернігівчанка. 1969 рік

Михайло Прокопюк. Чернігів, вул. Леніна. 1973 рік