Солдати 1941 року повернулися додому

8 травня у День Пам’яті та Примирення в Чернігівській області відбулися перепоховання воїнів, які загинули у серпні–вересні 1941 року під час оборонних боїв. Вони були знайдені пошуковцями клубу “Нащадки Перемоги” у співпраці з Чернігівським історичним музеєм імені В.В. Тарновського.

Наприкінці минулого – на початку цього року пошукові роботи велися в Щорському районі, де завдяки зусиллям наукового співробітника музею Дениса Дрозда виявлені та підняті троє бійців. Двоє з них – з 28-го стрілецького корпусу, ймовірно, 117-ї стрілецької дивізії, а один з 67-го стрілецького корпусу. Їх за військовим ритуалом поховали у селі Загребельна Слобода, поблизу якого солдати прийняли свій останній бій.

Микола Пузан. Фото 1941 р.У квітні в селі Рудка Чернігівського району пошуковцями були знайдені четверо воїнів. Після заходів з розмінування території вони були підняті. Дослідивши речі, які залишилися при них, пошуковці виявили три капсули. На щастя, вкладені в них записки можна було прочитати. Так вдалося встановити імена воїнів. Це – Григорій Ткаченко, уродженець Березного (Менський район Чернігівської області), Микола Пузан із села Коробки (Ріпкинський район Чернігівської області) та Володимир Чурбаков із Тамбова (Російська Федерація). Останній був бійцем 204-ї повітрянодесантної бригади, яка на Чернігівщині загинула майже вся.

Вдалося розшукати родичів бійців, яким сповістили цю новину. І ось, нарешті, через 74 роки солдати повернулися додому.

Григорія Ткаченка поховали у Березному. Миколу Пузана провели в останній путь в його рідних Коробках, що за 40 кілометрів від місця загибелі воїна. З Володимиром Чурбаковим та невідомим солдатом прощалися в селі Рудка.

Чернігівщина свято береже пам’ять воїнів, які загинули у боротьбі проти нацизму.