Прем’єр-міністр Борис Джонсон став козаком Борисом Чуприною

Ukrania Terra Cosaccorum – Україна Земля Козацька. Саме таку назву мала Україна на багатьох європейських мапах XVII – початку XVIІІ ст. Україна і Козацтво – два нерозривних поняття національного організму, які не могли і не можуть існувати один без одного. Тому не дивно, що протягом тривалого часу після знищення Української козацької держави, саме козацтво було оповите майже сакральними легендами.

Традиція посвяти у козаки зародилася із появою козацтва в Україні. Вимоги до кандидатів та ритуал постійно змінювалися, а інколи прилаштовувалися під конкретну особу. Приймали до козацького товариства й іноземців. Як приклад, козаком Павлом Джонсом став засновник флоту США адмірал Джон Пол Джонс.

23 травня 2022 року козацька громада чернігівського військового храму Св. Катерини та Вільного козацтва за старовинним звичаєм і традицією українського козацтва відзначила внесок прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона у захисті прав і свобод українців, у відстоюванні нашої честі та гідності у боротьбі за Незалежність України проти російської військової агресії. Рішенням громади Бориса Джонсона посвятили у козаки та нарекли його Борисом Чуприною. Нові часи впроваджують і нові традиції. Посвята відбулася заочно, але для Великого прихильника України, можна зробити такий виняток.

На запитання чому Бориса Джонсона назвали Чуприною, відповідь очевидна. Козаки зазвичай давали прізвиська своїм побратимам виходячи із якостей та зовнішності. Надалі ці прізвиська перетворювалися на прізвища, як-от: Кривоніс, Непийпиво, Залізняк тощо. Зачіска Бориса Джонсона, яку не можна не помітити, і яка характеризує його подекуди бунтарський, вільний дух і дала поштовх до найменування – Борис Чуприна.

Ідея покласти образ козака Бориса Чуприну на полотно належить Андрію Лісовому – голові козацької громади, заступнику директора Чернігівського історичного музею імені Василя Тарновського. Втілили її київські художники Дарія Добрякова та Юрій Кутілов. Сюжет картини, яку вперше презентували 7 червня 2022 року в Чернігівському історичному музеї імені Василя Тарновського, перегукується із відомим сюжетом народного українського живопису «Козак Мамай». Зображення передає колорит народної картини, поєднуючи його із персоною Бориса Джонсона та символами Чернігова. І це не випадково. Образ козака Мамая є узагальненим символом української історії; в ньому проявилася всенародна любов українців до козацтва та виняткової ролі, яку воно відіграло в історії та культурі України. Як влучно сформулював видатний український мистецтвознавець Платон Білецький: «Козакам-мамаям не вклонялися і не молилися як іконам, але їх шанували як своєрідні пам’ятники героїчним часам козацтва». Важко мабуть переоцінити значення тієї допомоги, яку Україна отримує від Великої Британії та особисту роль у цьому прем’єр-міністра Бориса Джонсона.

Презентована картина залишиться в зібранні Чернігівського історичного музею імені Василя Тарновського, а ось авторський список із неї, робота над яким нині завершується у трохи іншому форматі (англомовна) та відповідні грамоти будуть передані Посольству Великої Британії в Україні.

Козацька громада сподівається, що козак Борис Чуприна отримає цю вдячність від чернігівців та українців і з козацькою завзятістю продовжить підтримувати нас, у першу чергу справами і словом, в нашій боротьбі за Волю і Незалежність України, яку намагається поневолити і знищити російська орда.

Директор музею Сергій Лаєвський