Презентація фільму “Тарновські”

Унікальним явищем в українській історії була меценатська та громадська діяльність родини Тарновських. Усім відомий маєток Тарновських в Качанівці, що на Чернігівщині. Про історію життя династії колекціонерів та благодійників Тарновських і про історію перлини української культури – Качанівки йдеться у документальному фільмі “Тарновські”.

Цей фільм із серіалу “Гра долі” було знято у ювілейний для музею рік. Але проведенню прем’єри завадила пандемія. 13 грудня 2023 року до дня пам’яті Василя Тарновського (старшого), яке відзначається 16 грудня, у музеї відбулась давно запланована презентація фільму. Це дійство стало можливим завдяки проєкту “Культура та ідентичність”, який реалізує ГО “Сучасне Українське Кіно “СУК”, завдячуючи фінансовій підтримці урядів Великої Британії, Швеції, Швейцарії, Фінляндії, США та Канади.

Мета проєкту – сприяти духовному відродженню громадян у відновленні своїх земель, що перенесли наругу від окупанта, а також допомогти стійкому опору мешканців України до дезінформації та опанувати елементами психологічної допомоги для соціального одужання громади заради побудови оптимістичного майбутнього в умовах післявоєнного життя. Для цього складовою частиною заходу став тренінг з психологом Тетяною Марніною. А на завершення – результатом арттерапії стало обговорення фільму “Тарновські” з його авторською групою у складі ведучої серіалу “Гра долі” Наталкою Сопіт, режисером Василем Вітром та продюсером Галиною Криворчук. Це була шоста, завершальна, акція на Чернігівщині проєкту під назвою “Досвід української ідентичності в історичному аспекті на теренах Чернігівщини і Київщини. Вплив героїв минулого на вибір сучасників під час гібридної війни”.