Пам’ятаймо жертв Голокосту!

27 січня у Військово-історичному музеї – відділі Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського відкрилася виставка “У житті та смерті вони назавжди з нами. Тліном не взялось…” (до Міжнародного Дня пам’яті жертв Голокосту). У назві поєдналися рядки з “Ізкору” – єврейської поминальної молитви в пам’ять про шість мільйонів євреїв, які загинули під час Катастрофи, та вірша Миколи Бажана “Яр” про трагедію Бабиного Яру, якій у вересні 2016 року виповниться 75 років.

У своєму виступі директор Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського Сергій Лаєвський підкреслив, що ксенофобія у всіх її проявах завжди несла небезпеку, і особливо актуально пам’ятати про це в наш час.

Голова Чернігівської обласної єврейської громади Семен Григорович Бельман зауважив, що в історії Голокосту досі лишається багато білих плям і складних тем і дослідники мають зробити все можливе для правдивого донесення людям історії Голокосту.

IMG_2556На виставці демонструються матеріали про трагедію Голокосту, надані Українським інститутом Голокосту “Ткума”, Національним історико-меморіальним заповідником “Бабин Яр”, Державним архівом Чернігівської області, Обласним науково-методичним центром охорони культурної спадщини.

Вперше експонується парохет з музейного зібрання – велика завіса, що закривала нішу Арон Гакодешу (вівтарної шафи). Він датується першою половиною XIX ст. Під час Другої світової війни була знищена значна кількість пам’яток матеріальної культури єврейського народу, а цей предмет – один з небагатьох, що зберігся.

Окремий розділ виставки присвячений історії родини Ігоря Яновича Шаля. Врятуватися від смерті в Бабиному Яру Ігорю разом із сестрою Ритою допомогла Тетяна Сошко, подруга матері – Лідії Ісаківні Фінтіктікової, яка загинула 30 вересня 1941 р. Після війни Ігор Янович жив і працював у Чернігові. Спогадами про І.Я. Шаля поділилася Бася Абрамівна Ройтберг, голова Чернігівського осередку Всеукраїнської асоціації колишніх в’язнів нацистських концтаборів та гетто.

IMG_2559Вперше експонуються архівні матеріали про масові знищення у Чернігові та Козельці євреїв та ромів (яких також знищували за етнічною ознакою) з Державного архіву УСБУ в Чернігівській області. Співробітник архіву Тетяна Андріївна Гапієнко розповіла про справи, пов’язаниі з Голокостом, і про можливість їхнього опрацювання дослідниками.

У відкритті виставки взяли участь члени Чернігівської єврейської громади, журналісти, краєзнавці, дослідники і всі, кому небайдужа тема Голокосту. На захід завітали студенти Чернігівського національного технологічного університету – волонтери проекту “Соціальна інтеграція жертв фашизму до громади м. Чернігова” (за підтримки німецького фонду “Пам’ять, відповідальність, майбутнє”).

Відбувся перегляд фільму з циклу “Історії міста” “Бабин Яр. Лобне місце” (авт. В. Загоруйко).

Виставка працюватиме до кінця лютого.