На наших плечах Україна

Вже понад рік триває війна на Сході України. Розпочата проросійськи налаштованими сепаратистами та підтримана відвертим вторгненням російських збройних сил на територію України, вона забирає все більше і більше людських життів. Сьогодні український народ змушений вести збройну боротьбу за свою незалежність, захищати право на існування української держави.

IMG_293128 квітня 2015 року у військово-історичному музеї – відділі Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського відкрилася оновлена експозиція “На наших плечах Україна”, яка розповідає про участь чернігівців у антитерористічній операції в Донецькій та Луганській областях. День відкриття вибраний не випадково, адже саме 28 квітня 2014 року відкрився сумний мартиролог Чернігівщини – загинув боєць 95-ї окремої аеромобільної бригади 22-річний уродженець селища Ріпки Дмитро Олександрович Куриленко. В липні минулого року “за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України” він був посмертно нагороджений орденом “За мужність” ІІІ ступеня.

IMG_2940В експозиції представлені меморії сімнадцяти воїнів, які віддали своє життя, захищаючи нашу країну від російських терористів та загарбників. Їх передали музею родини: військова форма, бойові нагороди, предмети військової амуніції та спорядження, особисті речі, документи, фотографії – розповідають про юнаків, які не вагаючись пішли до війська і до кінця виконали свій громадянський і військовий обов’язок.

Експонуються нормативні акти, карти бойових дій, нарукавні знаки військових частин та добровольчих батальйонів, сформованих на Чернігівщині, що воюють у зоні АТО, форма, військове спорядження, фото, прапори України з підписами учасників бойових дій і волонтерів, фрагменти зброї та боєприпасів.

Поруч з експозицією – Книга Пам’яті, яка містить нариси про 108 загиблих чернігівців. Цей скорботний список далеко не повний.

IMG_3072У відкритті експозиції взяли участь рідні та близькі воїнів, їхні однополчани, бійці чернігівських батальйонів, представники громадськості. До учасників звернулися мами Миколи Бруя та Олександра Найдьона. Оплакуючи своїх синів, вони переконані у тому, що їхня жертва була недаремною. У найтяжчі хвилини української історії вони, ціною власного життя зупинили агресора і не дали російському тероризму поширитися Україною і, зокрема, Чернігівщиною. IMG_3074Надзвичайно зворушливими були слова вдячності співробітникам Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського за збереження пам’яті про їхніх дітей та всіх захисників Вітчизни.

Зачепив усіх і виступ бійців Полку спеціального призначення “АЗОВ”. Крім того, вони вручили Чернігівському історичному музею імені В.В. Тарновського Подяку від командування за допомогу у справі захисту Української держави. Бійці полку мають на озброєнні крупнокаліберний кулемет, що був встановлений на музейний станок і не один раз вступав у бій, рятуючи життя наших воїнів.

Пам’ять про наших земляків, які загинули, виконуючи свій громадянський та військовий обов’язок у війні за Незалежність України, про тих, хто сьогодні тримає на своїх плечах Україну, зберігатиметься в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського.