На безстроковій службі

17 вересня 2021 року у Військово-історичному музеї – філії Чернігівського обласного історичного музею імені В.В. Тарновського до 78-річчя вигнання нацистів з Чернігівщини і Дня міста відкрилася виставка “На безстроковій службі”. Виставка присвячена до 100-річчя від дня народження Тимофія Максимовича Корнюшенка, полковника у відставці, голови Чернігівської обласної ради військово-патріотичних об’єднань, заслуженого працівника культури України.

Тимофій Максимович Корнюшенко народився 16 вересня 1921 року в с. Незнань Могильовської області Білорусі. Його дитинство та юність минули на шахтарському Донбасі, куди в 1927 році переїхала родина. Там він закінчив середню школу, потім навчався в технікумі гірничої промисловості, працював викладачем у школі, а в жовтні 1940 року був призваний до лав РСЧА. Службу розпочав на Далекому Сході, де й застала його німецько-радянська війна.

У складі 34-ї стрілецької дивізії 15-ї армії 2-го Далекосхідного фронту брав участь у радянсько-японській війні 1945 року.

Подальша служба Тимофія Корнюшенка проходила в різних гарнізонах. Останнє місце служби – Чернігів, де він був начальником гарнізонного Будинку офіцерів.

Після звільнення в запас у 1969 році зайнявся військово-патріотичною роботою серед молоді та очолив Чернігівський обласний штаб Всесоюзного походу молоді дорогами слави батьків, був членом Українського і Центрального штабів.

Зі здобуттям Україною незалежності, Тимофій Максимович активно бере участь у розбудові молодої держави. Він один із перших серед ветеранів прийняв військову присягу на вірність народу України. У 1992 році очолює Чернігівську обласну раду військово-патріотичних об’єднань і клубів. За його ініціативи й безпосередньо під його керівництвом в області були проведені десятки заходів із національно-патріотичного виховання. Серед них – “Сини України”, “Слава тобі, Україно”, присвячені Дню незалежності. У тісній співпраці з військовослужбовцями Північного оперативного командування кожного року в області проводилась акція “Допризовній молоді – армійське загартування” тощо. А ще Тимофій Максимович був автором багатьох публікацій, що друкувались у періодичній пресі.

За військову доблесть та багаторічну військово-патріотичну діяльність він був нагороджений орденом Червоної Зірки, двома орденами Вітчизняної війни ІІ ступеня, відзнакою Президента України – орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня та орденом “За заслуги” ІІІ ступеня, медалями.

Помер Тимофій Максимович 25 лютого 2004 року на 83-му році життя. У лютому 2006 року виконком міської ради м. Чернігова прийняв рішення про увічнення пам`яті Тимофія Максимовича Корнюшенка, на виконання якого 5 травня на будинку, де проживав ветеран, відбулося офіційне відкриття меморіальної дошки.

На виставці представлені 87 предметів як з фондів Військово-історичного музею, так і з сімейного архіву, що розповідають про різні етапи життя Тимофія Корнюшенка. Це особисті речі ветерана, світлини, нагороди, публікації тощо. Виставка буде експонуватись до кінця вересня 2021 року.