Музичний вечір у Чернігівському історичному музеї

IMG_9331

27 березня 2014 р. з нагоди Міжнародного дня театру у Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відбувся музичний вечір “Чернігівці на оперній сцені” (до 155-річчя від дня народження М.А. Дейші-Сіоніцької).

Марія Адріанівна Дейша-Сіоніцька – відома оперна співачка, громадський діяч та педагог, один з організаторів Московської народної консерваторії. Народилася у Чернігові у заможній родині міщан. Закінчила Київське музичне училище і Санкт-Петербурзьку консерваторію. Вдосконалювала свій голос і артистичність в Автро-Угорщині (Відень), Франції (Париж) та Італії. Її творчій успіх і кар’єра були пов’язані з Санкт-Петербургом, Москвою, Парижем. У 1907–1913 роках займалася педагогічною діяльністю в Московській народній консерваторії, в 1917 р. викладала у 1-му Московському музичному технікумі, у 1921–1932 роках – професор Московської консерваторії. Померла М.А. Дейша-Сіоніцька в Коктебелі 25 серпня 1932 р.

У 1907 р. Марія Адріанівна на прохання українського письменника Михайла Коцюбинського дала концерт української музики в Чернігові разом з Миколою Лисенком.

IMG_9330Вечір умовно складався з двох частин – лекційної та музичної, які вдало поєднувалися. Ілюстровані сторінки життя та творчості нашої відомої землячки підсилювали чарівні оперні арії і романси у неперевершеному виконанні народної артистки України, викладача Чернігівського музичного училища ім. Л. Ревуцького Лариси Роговець. У музейній експозиції “Дворянські садиби – осередки благодійництва” лунали романси та арії з опер П.І. Чайковського, А.Г. Рубінштейна, С.В.Рахманінова і М.В Лисенко.

Музичний вечір був організований і проведений завідуючою науково-освітнім відділом музею Наталією Самохіною при технічній допомозі наукового співробітника Євгена Іванова.