Музейна ніч у Чернігівському історичному музеї імені В.В.Тарновського

“Музейні колекції об’єднують покоління, родину, країну!” Під таким гаслом Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського провів щорічну акцію “Ніч у музеї”. Цього разу святкові заходи, присвячені Міжнародному Дню музеїв, розтяглися на два дні.

1У Чернігові 16 травня розпочав свято військово-історичний музей. В цей день відкрилася унікальна для Чернігова виставка “Європейський костюм ХV–ХХ століть” (реконструкції історичного одягу) із зібрань Київського національного університету технологій та дизайну.
А вже надвечір друзі музею – історико-етнографічний клуб “Полісся” провів серію показових виступів з фехтування та стрільби з лука. Дітлахів та дорослих, які завітали в цей час до музею, не налякала злива, яка співпала з початком акції. 2Перечекавши дощ в експозиціях та оглянувши музейні виставки, гості з азартом захопилися військовими вправами із шаблею та луком, а найсправніші отримали разом із задоволенням ще й символічні сувеніри.

Традиційно в цю ніч у музейних залах гуртувалися учасники Клубу авторської пісні та поезії “Трамонтана”, лунали чарівні мелодії та співи під гітару, які не залишили байдужими відвідувачів та гостей свята.

17 травня о 17 годині розпочалося свято на Чернігівському дитинці в історичній експозиції музею. Програма передбачала чимало родзинок, але погода знову втрутилася у перебіг урочистостей. 3За півтори години до початку Чернігів накрила злива, а небо так почорніло від хмар, що здавалося наступила справжня ніч. Але музейників та учасників програми це вже не могло зупинити. Єдине, що хвилювало – чи не злякаються відвідувачі? Зможуть доїхати або “допливти”? Та, зрештою, чернігівці проявили цікавість до музейних подій і перед стартом свята заполонили музейний майданчик. 4“Ніч у музеї” розпочалася виступом духового оркестру Чернігівського музичного училища ім. Л.Ревуцького під проводом Ігоря Кішмана. Звучали популярні українські, європейські та світові композиції, а глядачі віддячили музикантам бурхливими та щирими оплесками.

5На музейному подвір’ї в цей час відкрилися родинні дитячі майданчики. Волонтери – студенти чернігівських вишів та школярі старших класів – влаштували цілу феєрію розважальних та рухливих ігор. Інколи важко було зрозуміти, кого це більше захоплює – батьків чи їхніх чад. Поруч вишукувалася черга бажаючих долучитися до бодіарту,де переважала національна символіка, картинки з народних українських казок та різноманітні кумедні тваринки.

Тут же учасники свята могли поласувати морозивом та запашною кавою або сфотографуватися із “живими скульптурами”. А охочі до мандрів відправилися на пішохідну екскурсію древнім Валом та автобусну прогулянку старовинним містoм.

CC7K9017У музейній експозиції в цю ніч були представлені декілька міні-виставок: вперше експонувався унікальний кришталевий, оправлений сріблом, пірнач з колекції Василя Тарновського, поруч зі срібною шатою кіоту ікони Троїцько-Іллінської Богородиці, створеної на замовлення та коштом Івана Мазепи, було виставлене Євангеліє, вкладене гетьманом до Домницького монастиря; маленькі дрібнички світу нащадків козацької старшини, були проілюстровані дитячими сорочками з родини гетьмана Павла Скоропадського, дитячою шабелькою та срібним ріжком для годування. CC7K9072Зацікавлювала гостей виставка “Тарас Шевченко у колі чернігівських друзів”, що мовою документів, світлин, та меморій розповідає про перебування Великого Кобзаря в нашому краї та про його друзів, які всіляко допомагали митцю в його подорожах та з радістю приймали в себе. Серед них і родина Тарновських, яка зробила неоціненний внесок у створення та збереження Шевченкіани.

CC7K9037Проте, справжнім відкриттям стали юні екскурсоводи та поети – учні 6 та 7 класів чернігівської школи № 20 (класні керівники Ірина Янкіна та Лілія Бабич) Станіслав Пінчук, Олексій Василенко, Дар’я Балюра, Анастасія Заяц, Валерія Високос, Ілля Россомаха, Аліна Срібна, Данило Савченко, Вікторія Дубок. По дорослому, але з притаманною лише дітям енергією, вони розповідали про історичні події та музейні реліквії, захоплювали увагу відвідувачів власними творами. Різні за своїми уподобаннями, діти об’єдналися любов’ю до історії Чернігівщини та рідного для них історичного музею імені Василя Тарновського.

10У просторі, відкритої напередодні виставки “З Шевченком у серці. Митці – Кобзареві”, малеча читала вірші Кобзаря та отримувала солодощі. А у залі історії ХХ століття на інтерактивному заході “Чернігів об’єднує покоління: місто 1950-х років”, який цього вечора зібрав аншлаг, гуртувалися ті, хто цікавиться, а може й ностальгує за 1950-ми роками.

Музейний вестибюль прикрасила виставка дитячого малюнка ізостудії “Колібрі”, якою керує Лілія Ібрагімова.

11Музична частина “Ночі” продовжилася в експозиції виступом дитячо-юнацького театру естради “Феєрія” під керівництвом Інни Присекайло, який у постановці Романа Покровського представив “Романси з інтригою”. Інтрига полягала в тому, що актори читали вірші Тараса Шевченка російською, а Олександра Пушкіна – українською мовою.
Там же працював “відкритий рояль”, де всіх охочих об’єднала любов до музики та співів.

12Завершувалося музейне свято виступом Театру моди училища побутового обслуговування (керівник Марина Гойденко). Юні та маленькі манекенниці демонстрували колекції “Поліських візерунків” та “Квіткової феєрії”. Навіть рясний дощ під сполохи блискавок та громовицю не зупинив цього чарівного дійства. У перерві між номерами глядачі побачили анімаційний фільм, створений Віктором Онищенко по гарячих слідах “Ночі у Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського”.

Поруч колеги з обласного художнього музею імені Григорія Галагана “ночували” з виставками, перформенсами, інсталяціями та театральними постановками.

Останнім акордом стала не велика за кількістю учасників, але тим не менше важлива і цікава ніч мешканців села Єліного у Музейно-меморіальному комплексі партизанської слави “Лісоград” – філії Чернігівського музею імені В.В. Тарновського.

IMGP0037Свято вдалося. За 5 годин у музеї побувало понад 1700 чернігівців та гостей міста. Примхи погоди не змогли зупинити спроби музейною колекцією об’єднати покоління, родину, країну. Тож і літні люди, і молодь, і малеча знайшли в калейдоскопі музейних заходів та розваг те, на що очікували: веселе і серйозне, тихе і голосне, яскраве і пастельне. Миттєвості програми фіксували чернігівські ЗМІ – телебачення, радіо, фотожурналісти, які передали своє відчуття свята створеними сюжетами.

IMG_9789До створення гарного настрою, чудової святкової атмосфери долучилися: колектив Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського, Чернігівське музичне училище імені Л. Ревуцького, Чернігівський національний педагогічний університет імені Т.Г. Шевченка, Дитяча ізостудія “Колібрі”, Чернігівська загальноосвітня школа № 20, дошкільний навчальний заклад № 53, Чернігівське професійне училище побутового обслуговування, Клуб авторської пісні та поезії “Трамонтана”, історико-етнографічний клуб “Полісся”. Окрема подяка – співробітникам Чернігівського міського відділення ДАІ, які унеможливили проїзд авто по території Валу.

Ми вдячні всім учасникам та гостям нашого свята, яких y цей вечір і ніч об’єднав Чернігівський історичний музей імені Василя Тарновського.

Фотографії В. Кошмала, В. Вермієнко, В. Васильєва.

Більше фотографій