Музейна експозиція “Сторінки життя Великого Кобзаря” відкрилася в Чернігівському національному педагогічному університеті імені Т.Г.Шевченка

16 березня в Чернігівському національному педагогічному університеті імені Т.Г.Шевченка була відкрита музейна експозиція “Сторінки життя Великого Кобзаря”. Вона унаочнила основні віхи становлення Тараса Григоровича як художника та поета, його стосунки з українським ліберальним дворянством та інтелігенцією, зв’язки з Чернігівщиною та чернігівцями. Художніми образами та віршованими строками подається людина, якій судилося стати генієм і пророком українського народу.

4

Основними темами експозиції є Дитинство і Воля, Творчість і Друзі, Кохання й Пам’ять. Особливе місце відведене Качанівці – садибі Тарновських. Саме Василь Васильович Тарновський-молодший доклав чи не найбільше зусиль для збереження спадщини Тараса Шевченка, яку у складі українських старожитностей передав місту Чернігову.

Студенти та викладачі Чернігівського національного університету імені Т.Г.Шевченка до 200-річного ювілею Великого Кобзаря збагатилися Шевченківською світлицею. Вона створена авторським колективом співробітників Чернігівського історичного музею імені В.В.Тарновського у складі: Валентини Луцької (завідувачка науково-методичним відділом), Миколи Гороха (старший науковий співробітник, к.і.н.) та Євгена Населевця (науковий співробітник).