Майдан очима матері

20 лютого в Україні вшановують подвиг учасників Революції Гідності та увічнюють пам’ять Героїв Небесної Сотні. Ми пам’ятаємо тих громадян, завдяки яким було змінено перебіг історії нашої держави. Хто ціною власного життя захищав ідеали демократії, відстоював права та свободи людини, європейське майбутнє України.

Революція Гідності тривала з 21 листопада 2013 по 23 лютого 2014 року. Відмінність Революції Гідності від інших революцій в Україні – влада застосувала силу проти демонстрантів, загинули люди. Герої Небесної Сотні – 107 осіб – люди, різні за віком, соціальним статусом, національністю. Були серед них і чернігівці: Віктор Орленко, Василь Прохорський, Андрій Мовчан.

17 лютого у стінах Чернігівського історично музею імені В.В. Тарновського відбулась Музейна зустріч «Майдан очима матері», приурочена до Дня Пам’яті Героїв Небесної Сотні. На зустріч до музею завітали матері, чиї діти брали участь в Революції Гідності.

Згадували події Революції Гідності у Києві, Чернігові, такі далекі і водночас близькі серцю Тетяна Лепявко, громадська активістка, волонтер, мати учасника Революції Гідності і російсько-української війни Ярослава Лепявка; Людмила Бруй, голова громадської організації «Родина воїна», мати учасника Революції Гідності і російсько-української війни Миколи Бруя, що загинув у липні 2014 року у Луганській області; Людмила Богуш, мати учасника Революції Гідності і російсько-української війни Андрія Богуша, що загинув у вересні 2014 року у Луганській області. Також, поділився спогадами про «чернігівський Майдан» Володимир Мироненко, учасник Революції Гідності і російсько-української війни, начальник відділу Міністерства у справах ветеранів України.

На зустрічі були присутні учні 8-го класу Чернігівської ЗОШ № 20, громадські активісти, музейні працівники, журналісти.

Старший науковий співробітник музею

Леся Світловська