Леонід Каденюк у музеї

14 грудня 2017 року у Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського до 20-річчя польоту першого космонавта України відбулася музейна зустріч з Героєм України Леонідом Каденюком.

Перший космонавт України навчався у Чернігівському вищому військовому авіаційному училищі, згодом, працював у ньому льотчиком-інструктором.

Приводом для дружньої зустрічі в Чернігові стала 20-та річниця польоту першого українця у космос.

Леонід Каденюк поділився яскравими спогадами про свій шлях до  космічного простору. Щоб керувати кораблем багаторазового використання «Буран», він пройшов навчання у Центрі підготовки льотчиків-випробувачів. Став льотчиком-випробувачем першого класу. Літав на шістьох десятках типів і модифікацій літаків різноманітного призначення, здебільшого, на винищувачах.

Політ у складі українсько-американської групи космонавтів у 1997 році  Леонід Каденюк описав у книзі «Місія – космос», яку і подарував музею.

Перший український астронавт розповів, що найважчим був етап старту і перші дні польоту. Попри ретельну підготовку, страх не полишав українця: «Для мене було побоювання, як перенесу невагомість. Я знав, що кожен космонавт сприймає її по-своєму». Леонід Каденюк виконував біологічні експерименти з рослинами. Вивчав вплив невагомості на їхній розвиток.

На думку українського космонавта, планету Землю треба рятувати. Рівень забруднення сягнув колосальних масштабів. Кліматичні зміни призводять до катаклізмів і екологічних катастроф. Тому порятунок планети – справа кожного її жителя.