Колекція чернігівського волонтера Валентина Іванця

24 листопада 2023 року у Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відкрилась виставка пам’яті відомого чернігівського колекціонера, благодійника та волонтера Валентина Афанасійовича Іванця (1947–2022).

На виставку потрапила лише частина колекції Валентина Іванця – 546 предметів. Зокрема, археологія, нумізматика, філобутоністика, сфрагістика, колекція  знаків та пряжок. Найбільші колекції філобутоністична та археологічна, тому на виставці значна частина експонатів саме з цих колекцій – 217 гудзиків та 168 археологічних предметів.

На виставці можна побачити побутові гудзики від давньоруського часу до ХХ ст. В колекції велика кількість мундирних гудзиків цивільних і військових відомств ХІХ ст. Цікаві мундирні гудзики військових іноземних держав. Експонуються мундирні гудзикі представників місцевої влади Чернігівської та інших губерній.

В археологічній колекції експонати від епохи бронзи до пізнього середньовіччя. Можна подивитись скіфські та давньоруські прикраси. Представлені не тільки побутові речі, а й предмети, які характеризують духовну культуру давньої Русі. Викликає цікавість скандинавська фібула Х–ХІІ ст., декорована фантастичними тваринами.

В колекції велика кількість зброї – сокири, вістря списа та кинджал епохи бронзи, вістря стріл скіфського часу, а також давньоруські вістря стріл різних типів. Звертає увагу рідкісна бутероль Х ст.

Особливу цінність має нумізматична колекція, яка представлена на виставці, що налічує 69 монет. Найдавніші монети в колекції: ольвійські дельфіни датовані VІ–ІV ст. до н. е. Унікальним експонатом виставки є фрагмент срібляника Київського князя Володимира Святославовича кінця Х ст.

Доволі цікава сфрагістична колекція, в якій зберігаються 9 вислих  печаток ХІІІ–ХІV ст. та декілька десятків матрицьпечаток ХІІІ–ХХ ст. Серед них вражає печатка (ХІІІ–ХІV ст.) з князівським знаком у вигляді двозуба.

Валентин Іванець протягом багатьох років очолював Чернігівський клуб «Колекціонер», який був організований 1978 року. Він неодноразово створював виставки своїх колекцій для чернігівців та гостей міста.

З колекціонуванням пов’язана його благодійницька діяльність. Відвідавши філію Чернігівського історичного музею імені В.В Тарновського «Садиба родини Лизогубів», він подарував  музею срібну сільничку, знайдену у Седневі під час земляних робіт у 80-х роках минулого сторіччя та предмети з філокартії і філателії.

Для відновленої церкви у селі Конятин Сосницького району передав фрагменти іконостасу з цієї ж церкви, яка в 1930-х роках була зруйнована владою. 2020 року пан Валентин подарував Катерининській церкві у Чернігові дві унікальні ікони ХVІІІ ст. – Божої Матері та Святого Миколая, які протягом п’ятьох поколінь передавалися нащадками по лінії його дружини Валентини.

За невтомну діяльність по відродженню духовності Українська Православна Церква Київського Патріархату в 2020 році нагородила його медаллю «За жертовність і любов до України» та орденами Святого Юрія Переможця і Святого Архістратига Михаїла.

Валентин Іванець долучався і до волонтерської діяльності, яку розпочав ще в 2014 році, коли зі служителями церкви відвозив гуманітарну допомогу на Схід військовим ЗСУ. Під час облоги Чернігова російськими окупантами в лютому – березні 2022 року, смертельно хворий Валентин Афанасійович разом зі своїм старшим братом Анатолієм і сусідами збирали харчові пакети та готували їжу захисникам Чернігова, що перебували на блокпостах. Незважаючи на обстріли, все це доставлялося на власному автомобілі Іванця.

Ще за життя Валентин Афанасійович Іванець склав заповіт, в якому було зазначено, що вся колекція передається в дар Чернігівському історичному музею імені В.В Тарновського.

На відкритті виставки про деталі передачі колекції до музею розповів заступник директора музею Сергій Лаєвський.

На захід завітало багато чернігівських колекціонерів. Були запрошені брати Валентина Іванця – Анатолій та Володимир, які згадали, якою цікавою особистістю був їхній брат. Своїми спогадами про Валентина Афанасійовича поділився голова клубу «Колекціонер» Юрій Федоренко. З історію створення виставки ознайомила завідувачка відділом музею Зінаїда Петькова. Під час відкриття колекціонери Володимир Руденок та Олексій Ємець прокоментували  частину контенту колекції.

Консультації у створенні виставки надавали співробітники музею Людмила Сита, Ігор Ситий, члени клубу «Колекціонер», відомі чернігівські археологи Юрій Ситий та Ігор Ігнатенко.

Куратори виставки – завідувачки відділів Валентина Луцька та Зінаїда Петькова