Керамічна іграшка свищик

У Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського 16 листопада 2021 року була презентована виставка «Керамічна іграшка свищик: Ольга Баєва», створена відповідно до розпорядження Президента України від 27 травня 2021 року «Про призначення грантів Президента України молодим діячам у галузі театрального, музичного, циркового, образотворчого мистецтва, а також молодим письменникам і майстрам народного мистецтва для створення і реалізації творчих проектів». З-поміж інших грант на втілення проекту «Керамічна іграшка-свищик» отримала чернігівка Ольга Баєва. Вона – музикант за освітою, працює за спеціальністю в Обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм, а від 2015 року її великим захопленням стало виготовлення керамічних іграшок в традиціях народної керамічної пластики.

Іграшки-свищики, як і загалом іграшки з глини, з давніх-давен виготовлялися всюди, де були гончарі. Серед знаних гончарських центрів України є і чернігівська Ічня. Саме твори відомого ічнянського майстра Миколи Піщенка (1911–1974) справили на Ольгу великий вплив. Узявши їх за взірець, майстриня продовжує традиції іграшкарства Чернігівщини, створює власний мистецький світ, сповнений музики, давніх оберегових символів та знаків. Добрими порадниками Ольги стали відомий чернігівський кераміст Сергій Янков та чоловік – Родіон – теж музикант, який вже працював з глиною.

Сьогодні у своєму доробку Ольга Баєва має цілу низку свищиків – різноманітних та різнобарвних коників, півників, павичів, баранців, козликів, веприків, биків, ведмедиків, оленів, зозулиць тощо.

«На творчість мене надихає радість в очах людей, що беруть до рук мої іграшки-свищики!» – каже Ольга Баєва, молода майстриня, що зробила у мистецтві перші, але впевнені кроки і вже має чимало поціновувачів та прихильників свого таланту. 2018 року атестована на майстра народної творчості. Бере участь у всеукраїнських та обласних виставках народного мистецтва, фестивалях, етномистецьких святах, а також багатьох знакових  мистецьких заходах в Чернігові та в Україні.

На виставці експонуються 82 предмети: грантові свищики (25 одиниць), виготовлені Ольгою Баєвою протягом 2021 року, а також твори подружжя Баєвих 2018–2021 років. Окремий розділ репрезентує посуд Родіона Баєва.

Музей через карантин відвідувачів тимчасово не приймає.