З історії Збройних сил України. Богданівський полк

У складі Сухопутних військ Збройних сил України діє Окрема президентська бригада імені гетьмана Богдана Хмельницького. В незалежній Україні вона була сформована 2 січня 1992 р. як 1-й полк Національної гвардії України. Сучасну назву підрозділ отримав 15 грудня 2017 р. на честь 1-го українського козацького імені гетьмана Богдана Хмельницького полку Української Народної Республіки. Цим рішенням була відновлена українська традиція називати військові формування іменами видатних козацьких гетьманів, полководців, отаманів тощо та повернута нащадкам історія безперервності визвольних змагань українського народу за незалежну державу. День Збройних сил України – гарна нагода згадати історію.

18 квітня 1917 р. у Києві солдати, які брали участь в українському військовому святі оголосили себе 1-м українським полком імені гетьмана Богдана Хмельницького (Богданівський полк). На початку травня І Всеукраїнський військовий з’їзд висловився за негайне проголошення принципу національно-територіальної автономії України та українізації армії.

Першим українським підрозділом російської армії став саме Богданівський полк. 25 липня на Софійському майдані освятили полковий прапор, а 26 липня богданівців відправляли на фронт Першої світової війни. І тут, ешелон, який рушив, обстріляли російські ж війська – кірасири і донські козаки, що дислокувалися в Києві. “Свої” стріляли по своїх із засідки, загинуло 20 богданівців, багато було поранено.

Всі свідомі українці розуміли, що відбулася спланована акція. Макар Трухан, селянин із с. Держанівка (тепер – Носівської територіальної громади Ніжинського району), батько козака, який служив у полку імені Б. Хмельницького, приїхав до Києва провести сина на фронт і почув від нього: “… тікай батьку, бо тут донці та кірасири з нами українцями у великій ненависті, то щоб не скоїлася бійка”. Згодом у листі до І.Л. Шрага М. Трухан описав київські події та власні міркування з цього приводу: “… як же нам тепер боронитися від закордонних ворогів, як нас вбивають з-за угла свої вороги? … думав, що тепер москалі не такі, як були колись, але тепер я бачу, що москалі та читачі “Киевлянина” (газета – орган російських націоналістів) гірші вороги українцям, чим германці, а тепер треба негайно требувать від Центрального Правительства автономії України і свого козацького війська. Я дома молодих ще двох синів маю і них пошлю на защиту України, а на защиту ворогів не посилаю”.

13 жовтня 2020 р. у серії “Збройні формування Української революції 1917–1921 років” ввели в обігу поштову марку “Козак 1-го Українського козацького полку імені Богдана Хмельницького”. На марці зображений козак в однострої на тлі Будинку учителя, де засідала Українська Центральна Рада (пошкоджений “прильотами” рашистів у 2022 р.), а на конверті “Першого дня” відтворений епізод нападу на ешелон з богданівцями.

Учений секретар Людмила Линюк