До 100-річчя бою під Крутами

24 січня 2018 року у Військово-історичному музеї – філії Чернігівського історичного музею ім. В.В.Тарновського відкрилася виставка до 100-річчя бою під Крутами «На крутянськім снігу в безсмертя вписалось геройське ім’я».

Мета виставки: надати широкому загалу інформацію про події і учасників бою під Крутами, вшанувати пам’ять захисників Української держави, розібратись в складних подіях 1917 ― початку 1918 років.

В кінці 1917 року розпочався наступ більшовицьких військ проти Української Центральної Ради. Військові дії відбувались за основні залізничні вузли. Для оборони станції Крути було відправлено декілька сот юнаків з 1-ї української військової школи ім. Б.Хмельницького, київських університетів, 2-ї Київської гімназії під керівництвом двох десятків старшин. Проти них виступило кількатисячне більшовицьке військо, добре озброєне і підготовлене. Бій закінчився поразкою студентів, але дав можливість затримати на декілька днів більшовицькі війська на підступах до Києва.

На виставці представлені матеріали з фондів музею: зброя і військове спорядження поч. ХХ ст., фотографії і документи учасників бою.

На захід завітали учні ЗОШ № 9 м.Чернігова.

Виставка буде працювати до вересня 2018 року.