День Героїв Небесної Сотні

19 лютого 2021 року в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського у рамках Музейних зустрічей відбувся захід, присвяченій сьомій річниці вшанування Дня Героїв Небесної Сотні. З присутніми зустрілися учасники Революції Гідності – Микола Кривулько, полковник у відставці, активіст київського Євромайдану та Олександр Бондар, кандидат історичних наук, який брав активну участь у революційних подіях в Чернігові.

Протестно-громадські рухи, які відбулися в Україні у 2013–2014 роках в зв’язку з відмовою тодішнього президента України В. Януковича підписати угоду про асоціацію України з Европейським Союзом, отримали назву Революції Гідності.

У січні-лютому 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинуло понад сто осіб, найбільше з яких 20 лютого, сотні були поранені. Більшість людей загинули від куль снайперів. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати «Небесною сотнею». На знак вшанування відваги, сили духу і стійкості громадян, які віддали своє життя під час Революції Гідності, 11 лютого 2015 року Указом Президента України 20 лютого встановлено, як пам’ятний День Героїв Небесної сотні.

Учасники заходу вшанували загиблих хвилиною мовчання, з великим інтересом послухали цікаві розповіді гостей, познайомилися з музейною експозицією, подивилися фільм «Вогонь Майдану. Історія трьох Героїв» (виробництво компанії «ЧЕline») про Героїв Небесної Сотні – уродженців Чернігівщини Василя Прохорського, Андрія Мовчана, Віктора Орленко.

На музейну зустріч завітали курсанти Академії державної пенітенціарної служби України.