ГЕРОЇ БЕЗ ЗБРОЇ

6 квітня 2023 року в Чернігівському історичному музеї ім. В.В. Тарновського відкрилась виставка «Герої без зброї», яка має за мету показати роботу підприємств критичної інфраструктури, котрі забезпечували життєдіяльність нашого міста в найбільш драматичні дні лютого-березня 2022 року, періоду бойових дій на території області та облоги міста. Всупереч небезпеці, безперервним обстрілам робітники цих підприємств забезпечували містян, наскільки це було можливо, газом, водою, світлом, хлібом.  Крім того, робітники  АТП 2528 під обстрілами  вивозили сміття та підтримували чистоту.

Чернігів  та чернігівці  заслужили звання «Місто герой України – Чернігів».  Зараз почесна відзнака демонструється в експозиції нашого музею.

До музею завітали працівники Чернігівського хлібокомбінату №2 на чолі з директором Ольгою Заїкою. Колектив не втратив бойового духу та постійно працювали і працюють, щоб у кожній родині був свіжий хліб.

Навіть у напружені дні повномасштабного російського вторгнення в Україну у лютому 2022 року, коли на околицях міста точилися бої, а згодом і само місто та мешканці зазнавали бомбардувань та обстрілів підприємство не зупинило роботу. Його працівники під обстрілами, ризикуючи життям, добирались до своїх робочих місць, аби ми були з хлібом.

В мирний час хлібокомбінат нараховував 350 працівників. З початком бойових дій залишились близько 70. Вони випікали хліб, який водії підприємства та волонтери розвозили по місту, у лікарні, військовим. Так тривало до 4 березня, до тих пір, поки на територію підприємства не прилетіли міни. Як наслідок – пошкоджені приміщення, цехи, 19 автомобілів, які розвозили хліб. Робота призупинилась, але безмежне почуття відповідальності та обов’язку покликали працівників на хлібокомбінат, до печей. З 11 березня працівники знову вийшли на роботу, почали випікати хліб, всупереч тому, що не було світла, води, частково був зруйнований газопровід. Згодом, газівники перемкнули лінії, влада надала генератор, водоканал почав підвозити воду. Команда хлібокомбінату під керівництвом директорки Ольги Заїки знову запрацювала.

Після деокупації області Чернігівський хлібокомбінат  №2 повернувся до роботи в звичному режимі, крім того  випікав та доправляв безкоштовний хліб у віддалені громади області. Це був спільний благодійний крок Чернігівської обласної військової адміністрації та Державної продуктово-зернової корпорації України, яка надала борошно. Таким чином, відправляли від 1 до 5 тисяч буханок хліба на день. Хлібокомбінат підтримував і продовжує підтримувати своєю продукцією ЗСУ.

Сьогодні незламний дружний колектив знаходиться в пошуках нових рецептур хлібобулочних виробів, щоб мешканці міста завжди були з запашним хлібом.

Для всіх присутніх працівники хлібокомбінату провели дегустацію Великодніх Пасок. Продукція різноманітна, зроблена з натуральних продуктів та надзвичайно смачна. Кожна паска – витвір мистецтва, а творці справжні майстри своєї справи. Кожен присутній мав змогу обрати для себе найсмачнішу Паску.

Старший науковий співробітник музею

Світлана Землянська