Герої без зброї. Чернігівські енергетики

12 березня 2024 року в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відбулася музейна зустріч «Герої без зброї. Чернігівські енергетики. «Чернігівобленерго». В заході взяли участь: голова правління акціонерного товариства «Чернігівобленерго» Сергій Фелик, директор з персоналу Валерій Журбін, майстер служби ліній електропередачі Максим Храпатий, електромонтер з ремонту та обслуговування ліній електропередачі Анатолій Лавренко,  водій автотранспортних засобів служби транспорту і логістики Віктор Бояринцев та прес-секретар товариства Катерина Дроздова.

Музейники мали змогу з перших вуст почути розповідь, як чернігівським енергетикам доводилося  працювати у лютому – квітні 2022 року, відновлюючи пошкоджені та зруйновані лінії електромереж, внаслідок вторгенення російської армії. З першого дня активних бойових дій на території Чернігівщини об’єкти товариства «Чернігівобленерго» зазнали значних пошкоджень. Без електропостачання залишились мешканці Чернігівського району та обласного центру. Енергетики в посиленому режимі працювали над відновленням електропостачання в тих місцях, де це було можливо. Працювали під обстрілами, щоб хоча на годину подати електроенергію споживачам.

Незважаючи на те, що в період з 24 лютого до початку квітня 2022 року отримали пошкодження 904 об’єкти розподільних та 49 об’єктів високовольтних мереж, вже до кінця серпня 2022 року 100 відсотків споживачів Товариства мали можливість користуватися електроенергією. За високий професіоналізм, особисту мужність та самовідданість понад 50 працівників Товариства були відзначені державними нагородами. Серед нагороджених і учасники музейної зустрічі: Максим Храпатий – орденом «За мужність» 3 ступеня та відзнакою Президента України «За оборону України», Анатолій Лавренко – орденом «За заслуги» 3 ступеня, Віктор Бояринцев  – Почесною грамотою Кабінету Міністрів України.

Прозвучала також цікава розповідь про історію електрифікації Чернігівщини.

Співробітники музею щиро вдячні представникам АТ «Чернігівобленерго» за їхню кропітку працю, надані матеріали для виставки «Герої без зброї» та цікаву зустріч.

Старший науковий співробітник Тетяна Журавльова