Вшанування державного діяча Левка Лук’яненка

 

22 серпня 2022 року у Чернігівському історичному музеї ім.В.В. Тарновського до Дня Державного прапору та 31-й річниці відновлення Незалежності України відбулась чергова Музейна зустріч. Вона була присвячена вшануванню державного діяча Левка Лук’яненка.

До музею завітали жительки селища Седнів Чернігівського району Зінаїда Григорівна Лук’яненко, рідна сестра українського дисидента 1960-1980-років, громадського та політичного діяча, Героя України Левка Григоровича Лук’яненка, та поетеса Таісія Тимофіївна Мицу. Левко Григорович народився 24 серпня 1928 року у селі Хрипівка на Чернігівщині.

На початку зустрічі старший науковий співробітник музею Світлана Сергєєва наголосила на спадкоємності українських державотворчих традицій від часів Української революції 1917–1921 років до сучасної України. Нагадала, що під час революції вперше у ХХ столітті перший український парламент Центральна Рада ІV-м Універсалом від 22 січня 1918 року проголосив суверенну ні від кого незалежну державу – Українську Народну Республіку. Ось чому у чернетці Акту про незалежність України, написаної рукою Левка Лук’яненка, спочатку йшлося про відновлення незалежності України. Комуністична більшість Верховної Ради УРСР відхилила таку редакцію і 24 серпня 1991 року прийняла «Акт про проголошення незалежності України». Сучасна Україна успадкувала від УНР демократичні принципи державотворення, герб, гімн, прапор, грошову одиницю гривню, українську мову як державну.

Зінаїда Лук’яненко поділилася цікавими спогадами про брата Левка Григоровича, який за свої переконання та невтомну боротьбу за українську державність 26 років перебував у радянських в’язницях та таборах, а після першого звільнення у 1976 році проживав в Чернігові у свого брата Олександра у будинку по вул. Рокоссовського, 49, та в Седневі у 1989 році. Наголосила на забороні Левку Лук’яненку від КГБістів виїжджати до української столиці, тощо.

Таісія Мицу самобутня поетеса від народу, мати воїна ЗСУ продекламувала вірши, народжені її талантом вже під час російсько-української війни, від пережитого у часи окупації російськими загарбниками Седнева.

Захід було проведено за підтримки ГО “Фонд збереження українських старожитностей”.

Старший науковий співробітник музею Світлана Сергєєва