Вклонімося великим тим рокам

9 травня з нагоди Дня Перемоги військово-історичний музей – відділ Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського у Чернігівському міському парку експонував пересувну виставку “Вклонімося великим тим рокам”. DSC_1453Експозиція розповідає про визволення Чернігова у ході Чернігово-Прип’ятської наступальної операції та бійців і командирів частин, які визволяли наше місто. Окремими розділами подані матеріали про партизанів, що своїми активними діями забезпечували переправи та брали безпосередню участь у боях за населені пункти. DSC_1279На виставці представлені світлини, зроблені після визволення та під час відбудови Чернігова, яка почалася з перших днів вигнання загарбників. Тож можна дізнатися як виглядало наше місто.

Ця подія привернула увагу чернігівців, які в цей день перебували в Міському парку. DSC_1329Чимало з них подовгу вивчали експозицію, а біля деяких стендів розгорталися справжні “баталії”. Справа в тому, що серед фото є матеріали командирів німецьких частин, які чинили опір наступаючій армії визволителів. І звісно, що думки глядачів розділилися: треба їх показувати чи ні. DSC_1419Автори виставки – завідувачка військово-історичним музеєм Людмила Майборода, старший науковий співробітник Людмила Пасічник та художник-реставратор Павло Уткін, коментуючи експозицію не тільки розповідали про перебіг подій, а й пояснювали необхідність присутності таких фото. Варто знати супротивника в обличчя, адже опір чинився надзвичайний, а втрати наші бійці понесли чималі.

Значна кількість наших земляків брала участь у боях за визволення Чернігівщини та й України. Багато з них не дожили до завершення війни, до Дня Перемоги. Їм присвячена виставка, про них згадували в цей день, їм вклонялися та дякували.