Виставка у Швеції

З 15 по 18 лютого 2024 року представник Чернігівського обласного історичного музею ім. В.В. Тарновського у складі української делегації брав участь у заходах та зустрічах з нагоди презентації міжнародного виставкового проекту «Перехрестя: Швеція – Україна крізь 1000 років».

Це перший масштабний українсько-шведський культурно-мистецький проект за час відновлення Незалежності України та доленосна музейна подія в умовах російсько-української війни.

Виставка була презентована 15 лютого у Музеї шведської армії (м. Стокгольм, Королівство Швеція). На її відкриття завітали – король Карл ХVІ Густав і королева Сільвія, в.о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв та міністр культури Швеції Паріса Лільєстранд, члени шведського уряду, директор Національних шведських музеїв військової історії Хелен Ронлунд, директор Національного архіву Швеції Карін Астром, шведські науковці, історики, військові. Українська делегація була представлена співробітниками міністерства культури, керівниками кількох десятків національних заповідників, архівів та обласних музеїв (серед них: Національний заповідник «Софія Київська», Національний заповідник «Києво-Печерська лавра», Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця», Центральний державний історичний архів України, Львівський історичний музей, Харківський історичний музей імені М.Ф.Сумцова, інші).

З вітальним словом у відеоформаті звернувся Президент України Володимир Зеленський.

Виставка висвітлює взаємовідносини, культурні та історичні зв’язки починаючи з періоду Київської Русі і до наших днів. Особлива роль на ній відведена періоду Гетьманщини, коли між Швецією та Україною було укладено два політичних союзи.

Автором ідеї виставки з української сторони був Юрій Савчук – директор Національного музею історії України у Другій світовій війні. Меморіальний комплекс.

Чернігівський обласний історичний музею ім. В.В. Тарновського надав на виставку найбільшу кількість предметів (35 експонатів), що датуються Х–ХVІІІ ст., значна їх частина присвячена періоду гетьмана Івана Мазепи. Так, король і королева Швеції, шведські урядовці могли побачити шаблю І. Мазепи 1665 року, шату ікони чернігівської Іллінської Богородиці кінця ХVІІ ст. (найбільший експонат виставкового проекту) – один з найкращих виробів українських майстрів того часу, одяг та прикраси родини гетьмана Данила Апостола. На виставці також представлена частина знахідок із Шестовицького археологічного комплексу (Х-ХІІ ст.), зокрема, серед них унікальний меч Х ст.

Делегація українських музейників на чолі з в.о. міністра культури Р. Карандєєвим, у наступні дні перебування відвідали також Національний архів Швеції, сховище Музею шведської армії, музей Ваза, де ознайомились з досвідом роботи шведських колег у музейній та архівній справах.

Для широкого загалу міжнародний виставковий проект став доступний з 22 лютого 2024 року. Виставка буде діяти до кінця 2024 року.