Будинок Музею українських старожитностей

4 травня 2023 року у Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відбулась чергова Музейна зустріч «Сторінки історії музею». Однією з головних її тем була доля будинку, де в 1902 році був відкритий Музей українських старожитностей, основою якого стала подарована Чернігову колекція Василя Васильовича Тарновського.

Нині будинок (нині вулиця Шевченка № 54) фактично зруйнований внаслідок подій російсько-української війни. У березні 2022 року поряд з будівлею впало кілька авіабомб, що скинув російський літак. Цей будинок завжди привертав увагу незвичною для нашого міста архітектурою – нео- або псевдоготикою, яка з’явилася тут на початку ХХ століття, хоча сама будівля датується 1868 роком. Про це йдеться у проєкті архітектора Дмитра Савицького, креслення якого зберігається в Державному архіві Чернігівської області. Свого часу, там планували розмістити ремісничі класи дитячого притулку.

Про діяльність архітектора в Чернігові, яка тривала понад 30 років, його біографію, що має білі плями також йшла мова під час зустрічі.

Окремим питанням було висвітлення створення експозиції на основі вивчення колекцій, до чого долучилися: подружжя Грінченків, земський діяч Яків Артюх та перший директор Музею Андрій Шелухін. Саме А. Шелухіну був присвячений окремий розділ невеликої виставки з оригінальними фотографіями та альманахом «дубове лиття» з дарчим написом відомого письменника Михайла Коцюбинського. Ці меморії передав до музею онук Андрія Павловича – Андрій Дмитрович Шелухін.

На виставці були представлені матеріали другого директора – Вадима Модзалевського. Його діяльність (1911-1912 роки) визначилась у науковій сфері багатьма публікаціями історичних докумнтів з історії Чернігівщини.

Одна з наступних тем майбутньої музейної зустрічі буде присвячена Івану Григоровичу Рашевському, який очолював музей у 1912-1921 роках і залишив яскравий слід в культурному та громадсько-політичному житті Чернігова.

Старший науковий співробітник музею,

заслужений працівник культури Світлана Половнікова