Автограф льотчика-космонавта Володимира Титова

У колекції Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського зберігаються предмети з автографами державних діячів, політиків, відомих науковців, спортсменів, письменників, поетів, митців. Серед них маємо автографи підкорювачів космосу, зокрема, космонавта Володимира Титова.

Володимир Георгійович Титов народився 1 січня 1947 року у місті Сретенськ Читинської області РРФСР. Дитячі роки майбутнього космонавта пройшли у місті Борзна на Чернігівщині. Тут же закінчив одинадцять класів Борзнянської середньої школи № 2 (нині, гімназія імені Пантелеймона Куліша).

У 1966 році вступив до Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків (ЧВВАУЛ), яке закінчив у 1970 році за командно-авіаційною спеціальністю з дипломом льотчика-інженера.

З 20 червня 1970 року служив льотчиком-інструктором, а з 30 листопада 1973 – старшим льотчиком-інструктором 701-го навчального авіаційного полку Чернігівського ВВАУЛ, відповідав за льотну підготовку курсантів училища. Пізніше, з 10 квітня 1974 року служив командиром ланки 2-ї винищувальної авіаційної ескадрильї 70-го окремого винищувального авіаційного тренувального полку особливого призначення – військової частини, в якій проходили льотну практику космонавти.

У 1976 році Володимир Георгійович був відібраний до загону космонавтів. Здійснив чотири космічні польоти, у тому числі два – на багаторазових космічних кораблях «Discovery» та  «Atlantis».

З 20 серпня 1998 року полковник Володимир Титов у запасі. Після звільнення з армії і загону космонавтів, працював начальником управління пілотованих програм у Державному космічному науково-виробничому центрі ім. М.В. Хрунічева. У червні 1999 року призначений директором підрозділу компанії «Boeing Space & Communications» по Росії і країнах СНД. Проживає в Москві.

Старший науковий співробітник музею

Людмила Трикашна