Чернігівщина у період Другої світової війни. 1943 рік

19 вересня у Військово-історичному музеї – філії Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського відкрилася виставка «Чернігівщина у період Другої світової війни. 1943 рік», яка приурочена до 75-ї річниці вигнання нацистів з Чернігівщини.

У 2016 р. Військово-історичним музеєм було започатковано проект «Чернігівщина у період Другої світової війни», дана виставка – третя з цього циклу.

1943 рік – переломний період у ході Другої світової війни. Рік важливих перемог Червоної армії та катастрофічних людських втрат: завершення Сталінградської битви, Курська битва, визволення Лівобережної України (в тому числі і Чернігівщини), форсування Дніпра, звільнення Києва, початок визволення Правобережної України.

Чернігівщина у 1943 р. перебувала під прямим управлінням військової адміністрації німецької окупаційної влади. Продовжувалося знищення радянських і партійних активістів, репресії щодо цивільного населення та військовополонених, а також пограбування. Масовий терор, суцільне зубожіння населення і разом з тим – покращення ситуації на фронті спричинило активізацію Руху опору. У відповідь на партизанську діяльність нацисти посилюють каральні заходи проти мирного населення. Найбільшою трагедією Другої світової війни стало знищення Корюківки (1, 2, 9 березня 1943 р.).

26 серпня силами Центрального та Воронезького фронтів почалось звільнення Чернігівщини, яке завершилось 1 жовтня форсуванням Дніпра.

На визволеній території відновлюється функціонування партійно-радянського апарату. Головне завдання керівництва – відбудова господарства і нейтралізація впливу нацистської пропаганди.

На виставці представлені матеріали з фондів ЧОІМ імені В.В. Тарновського: документи, листи, фото та військове спорядження червоноармійців. Експонуються копії газет періоду окупації, німецькі листівки, оголошення окупаційної влади, афіші театральних вистав, роботи учнів Чернігівських шкіл на тему «Що я пережив під час окупації», оригінали яких зберігаються в Державному архіві Чернігівської області. Представлені також роботи художника І.В. Лисицина, який був свідком тих подій. Демонструються матеріали, надані Корюківським краєзнавчим музеєм: побутові та особисті речі мешканців Корюківки, що залишились після спалення містечка окупантами.

На відкритті були присутні: учні чернігівської ЗОШ № 9, представники Українського інституту національної пам’яті, краєзнавці, ЗМІ.

Виставка експонуватиметься до січня 2019 року.