У Чернігівському історичному музеї імені В.В.Тарновського пройшов шкільний бал

22 квітня Чернігівський історичний музей імені В.В.Тарновського на дві години занурився в епоху ХІХ ст. Музейний вестибюль та експозиційні зали заповнили чарівні дами у витончених сукнях та галасливі кавалери в білих сорочках з елегантними метеликами. У музеї давали бал… Все було по дорослому, як двісті років тому, однак, головними дійовими особами вечора стали діти – учні 7 класу середньої загальноосвітньої школи №20.

Захід відбувся завдяки співпраці музею та ЗОШ № 20, за ініціативи класного керівника Лілії Бабич (до речі вчителя математики).

IMG_9471На балу наукові співробітники музею разом з гостями – учнями та їхніми батьками, пробіглися сторінками історії бальної культури Європи, дізналися де і коли з’явилася традиція балів і хто на них танцював, якими були особливості побудови бального церемоніалу в Європі та в Україні, де і досі в світі продовжують щороку танцювати на балах. Значна увага в розповіді музейників була приділена питанням виховання молоді у ХІХ ст. і безумовно історії танців.

IMG_9467Родзинкою заходу стала реконструкція танців, підготовлена під керівництвом шкільного хореографа Христини Ятченко, яка не залишила байдужими ні зачарованих батьків, ні музейників. Танцюючі кружляли у вальсі, вишукано рухалися у менуеті, урочисто просувалися у полонезі, заповнюючи приміщення музею музикою, цоканням підборів та веселим сміхом.

IMG_3780

На балах у ХІХ ст., окрім танців були й інші розваги. Наукові співробітники музею запропонували учням та їхнім батькам зіграти в неймовірно популярну двісті років тому гру – фанти і, отримавши схвальні вигуки, захопилися вигадувати цікаві завдання. Зали музею знову наповнилися дзвінким дитячим сміхом, адже «фанти» співали, читали вірші та практикувалися у виконанні витончених поклонів.

Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського вдячний вчителям та учням ЗОШ № 20 за виявлену ініціативу і кропітку роботу по реалізації проекту та сподівається на подальшу співпрацю, адже світ музики і танцю безмежний.

Фотогалерея вечора